Rupi Kaur
 Instagram
7. 12. studenog

Najveći hitovi Interlibera – bestseleri koje ne smijete propustiti

Svi knjigoljupci obožavaju ovaj dio godine, kad se održava Interliber, međunarodni sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu. Ove godine trajat će od 5. - 12. studenog. Izdavači su za kraj sačuvali svoje najveće hitove, a ovoga puta su to stvarno veliki svjetski bestseleri. Osim toga, većina nakladnika objavljuje najveći broj naslova upravo za Interliber. To u prijevodu znači da ima puno, puno super knjiga za svačiji ukus. Navest ćemo one naslove koje stvarno ne smijete propustiti!

Zapamtite, lista nije definitivna, ovo je samo mamac koji vas treba privući da dođete na sajam i odaberete najbolje za sebe jer ponuda je jako bogata. I ne zaboravite: čekaju vas popusti na većinu naslova.

1. Mlijeko i med – Rupi Kaur

Na žalost mnogih pripadnika kulturne elite, a na sreću milijuna čitatelja, Rupi Kaur je najpopularnija pjesnikinja današnjice. Svoje je stihove – koji su zapravo uvidi u brojne situacije u kojima se tijekom života nađe svaka moderna žena – počela objavljivati na Instagramu. Vrijeme je prolazilo, a pratitelja i ljubitelja njezine poezije bilo je sve više. Kako nije bilo zainteresiranih izdavača (vrlo čest slučaj), svoju prvu zbirku, „Mlijeko i med“, objavila je sama. To je bilo 2014., a danas je ta knjiga najprodavaniji naslov u Americi ove godine. Rupina druga knjiga, objavljena prije mjesec dana, isti je dan osvojila prvo mjesto Amazona. Zašto, provjerite sami. Nećete se razočarati. (Stilus, 129,00 kn)

2. Priče za laku noć za mlade buntovnice – Elena Favilli i Francesca Cavallo

Kao i prethodna knjiga, ova je zbirka priča nastala kako bi slavila snagu žene. Autorice su se udružile te napisale 100 biografskih priča o životima i postignućima velikih i važnih žena. Od povijesnih ličnosti pa do suvremenih junakinja, knjiga pokriva jako puno područja. Ima u njoj astronautkinja, vladarica, špijunki, reperica, balerina, aktivistica, dizačica utega i znanstvenica. Svakoj ženi pripada cijela stranica te maštovita ilustracija. U ilustriranju je sudjelovalo preko 60 umjetnica iz svih krajeva svijeta. Knjiga je ugodna za oko i dušu, a djevojčice će u njoj pronaći inspiraciju koja će ih hraniti cijeli život. (Znanje, 99,00 kn)

3. Sluškinjina priča – Margaret Atwood

Napokon, reći će oni koji su pratili istoimenu seriju koja je vjerojatno najznačajnije televizijsko ostvarenje 2017. Napisana prije tri desetljeća, knjiga „Sluškinjina priča“ danas je aktualnija nego ikad. Pričajte nam o tome kako se povijest ponavlja! U Americi, koja više nije Amerika nego Gilead, osvanuo je totalitaristički režim (naravno prerušen u dobre namjere). Kako će potvrditi mnogi poznavatelji političke situacije u Hrvatskoj, najbolji put do totalitarizma je preko ljudskosti i brige za čovječanstvo. Većina stanovnika nije sposobna imati djecu, a žene koje još uvijek mogu rađati postaju sluškinje moćnika te poremećena verzija surogat-majki. Vrlo oštro, brutalno i nemilosrdno štivo s iznimno važnom porukom. Obavezno pročitati. (Lumen, 149,00 kn)

4. Postanak – Dan Brown

Na početku smo napisali da izlaze stvarno veliki hitovi, vjerujete li nam sada? Novi Dan Brown poseban je događaj u izdavačkom svijetu i svaka se njegova knjiga čeka s nestrpljenjem. Nekima samo zabavan pisac, drugima vizionar koji je prije svih shvatio dubinu konspiracija koje vladaju svijetom – kako god, Brownovi romani se čitaju i kupuju masovno. Ova knjiga spaja futuristički prikaz prijetnji koje želi zavladati svijetom, ali i, već klasičnu, simbologiju te urotu koja seže daleko u povijest. Ljepota Brownovih knjiga je u tome što, osim iznimne uzbudljivosti priče, iznose vrlo bogatu erudiciju autora u pitkom obliku. Nesumnjivo jedan od najvećih hitova godine. (VBZ, 199,00 kn)

5. Ministarstvo potpune sreće – Arundhati Roy

Drugi roman najznačajnije indijske spisateljice našeg doba, djelo koje se čekalo punih dvadeset godina. Nakon što je autorica devedesetih osvojila svijet svojim potresnim romanom „Bog malih stvari“ sve oči su bile uperene u nju. Taj prvijenac dobitnik je prestižne nagrade Booker što svjedoči kvaliteti pisanja autorice. Teško je ovaj naslov opisati u nekoliko rečenica: to je istodobno iznimna freska društva, ali i intimno putovanje mnogim godinama i prostorima Indijskog potkontinenta; od napučenih četvrti Old Delhija, preko novih sjajnih zgrada do planina i dolina Kašmira, prostora gdje je rat mir, a mir rat. Veliki hit iz područja lijepe književnosti koji će sigurno postati klasik. Primijetit ćete da su na listi dvije autorice indijskog podrijetla. Zanimljivo. (Profil, 129,00 kn)

6. Žena u kabini 10 – Ruth Ware

Nakon „Djevojke u vlaku“, žanr psihološkog trilera eksplodirao je u popularnosti. Pogledate li top-liste, makar nasumično, vidjet ćete da je u prvih desetak romana, barem nekoliko „psihića“. Nije to neobično: godinama su trileri među popularnijim knjigama, a ovo je njihova suptilnija verzija u kojoj se u priču, osim zločina, ubacuje i emocionalno stanje junaka koji su nerijetko sasvim obični ljudi u vrlo neobičnim situacijama. Radnja ovog romana je prilično jednostavna: žena se nađe na brodu, svjedoči ubojstvu, emocionalno je nestabilna pa joj nitko ne vjeruje. Vješta autorica kakva je Ruth Ware otpušta sve kočnice napetosti i paranoju pojačava do krajnjih granica. (Mozaik knjiga, 99,00 kn)

regram @adoseofbibliophile Milk and Honey - Rupi Kaur . . So I finished reading this book a couple of weeks ago.. I couldn’t relate to the whole book because it talks about a certain issue in the beginning and it’s a poetry book annnndddd the thing with poetry is that you have to “feel it” and relate to it, BUT that doesn’t make the issue of abuse any less real. I fully understand why so many people could relate to it and really loved it, it takes courage to speak out about such subjects, specially when you’re one of the victims. There were some poems that I really liked and really drew me in, all of them being in the last two chapters, but the others were just okay. ⭐️ ⭐️ ⭐️ . . . . . . . #bookish #bookblogger #bookaddict #booklove #bookgeek #booknerd #bookworm #bibliophile #reading #bookreview #bookreviewer #milkandhoney #rupikaur #poetry #poems #bookrecommendations #bookphotography #bookphotographer #booksandflowers #readergram #reader

A post shared by Brilliant Book Reviews! (@currantlyreading) on

A post shared by ASHISH (@ashish) on

Linker
25. travanj 2024 06:40