Redatelj Pawel Pawlikowski
 Getty Images
24. izdanje

Objavljen program Sarajevo Film Festivala: 24. izdanje otvara film o Hladnom ratu

Na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala, koji traje od 10. do 17. kolovoza, publika će moći uživati u 266 filmova iz 56 država.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival bit će otvoren filmom "Hladni rat", oskarovca Pawela Pawlikowskog koji je za taj film ove godine nagrađen za najbolju režiju na Filmskom festivalu u Cannesu. Film portretira priču između dvoje ljudi različitog podrijetla i temperamenta koje je sudbina spojila, a radnja je smještena u vrijeme Hladnog rata tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća u Poljskoj, berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Pawlikowski je rodnu Poljsku napustio sa 14 godina. Živio je u u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, da bi se na kraju skrasio u Velikoj Britaniji 1977. godine. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu. Od 1998. godine radi na igranim filmovima te je osvojio prestižnu nagradu Oscar s filmom "Ida" u kategoriji najboljeg stranog filma.

U okviru programa "Open air" SFF-a publika će moći vidjeti film "Svi znaju" u režiji i po scenariju afirmiranog iranskog filmaša Asghara Farhadija, koji je ove godine na čelu žirija za igrane filmove. Na repertoaru programa "Open air" su i američki "Divlji život" čiju režiju potpisuju Paul Dano i Zoe Kazan i "Kapernaum" redateljice Nadine Labaki koji je u Cannesu dobio nagradu publike.

Press
Open Air

Na Sarajevo Film Festival stižu i Marcello Fonte te Edoardo Pesce, glavni glumci u filmu "Dogman" redatelja Mattea Garronea. Fonte je upravo za ostvarenje u ovom filmu dobio Zlatnu palmu u Cannesu za najboljeg glumca. Na repertoaru su i francusko-španjolski "Anđeo" u režiji Luisa Ortege, francusko-belgijski "Potoni ili plivaj" redatelja Gillesa Lellouchea, a za zadnji dan festivala predviđena je projekcija hollywoodskog hita "Špijun koji me je napucao" čiju režiju potpisuje Susanna Fogel.

Za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma ove se godine natječe deset ostvarenja iz šire regije među kojima su dva iz Hrvatske, dok je jedan hrvatska koprodukcija. U natjecateljski su program uvršteni "Sam samcat" Bobe Jelčića i "Mali" Antonija Nuića, ovogodišnji pobjednik festivala u Puli, dok je u utrci za najbolji film i "Teret" srbijanskog redatelja Ognjena Glavonića nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-katarskoj koprodukciji u kojemu naslovnu ulogu igra hrvatski glumac Leon Lučev.

Linker
19. travanj 2024 13:51