Na svečanoj dodjeli državne nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja
 Sandra Šimunović / Hanza Media
AGONIJA NIJE BILA PREDUGA

Odlazak glumačkog velikana: Preminuo Božidar Smiljanić

Glumac, pisac i producent Božidar Smiljanić preminuo je u 82. godini života, a tužne vijesti podijelio je njegov sin, glumac Mitja Smiljanić.

- Agonija nije predugo trajala, od 28.3. do jutros u 3 sata i 5 minuta. 7. travnja 2018. umro je moj otac. Ovo je video koji je pušten dok je primao nagradu za životno djelo na Pula film festivalu 2017. RIP tata. Danas i sutra zamarat ću vas njegovim životom, radom i scenama iz njegovih filmova. Božidar Smiljanić (glumac, pisac, pjesnik, suprug i otac) 20.09.1936.-07.04.2018 - napisao je Mitja na svojem Facebook profilu.

Božidar Smiljanić je u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri ostvario 80 filmskih uloga, sto kazališnih i brojne televizijske uloge. Sve je krenulo s filmom "Sinji galeb" Branka Bauera, kada je Smiljanić imao samo 16 godina. Glumu je studirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je kasnije i predavao te je bio stalni član ansambla dramskog kazališta Gavella od 1957. do 1973. godine, a od 1978. do 1984. bio je stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Zagreb, 190617.
Svecana dodjela drzavne Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnicka ostvarenja u RH za 2016. godinu na podrucju knjizevnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazalisne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.
Na fotografiji: Bozidar Smiljanic
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media
Na svečanoj dodjeli državne nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja

Glumio je u filmovima "Bitka na Neretvi", "Kozara", "Ljudožder vegetarijanac", ali i u serijama poput "Putovanje u Vučjak", "Kuda idu divlje svinje", Kapelski kresovi", "Velo misto" i drugima. 2016. je ostvario zapaženu ulogu u filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, a početkom ove godine mogli smo ga gledati u filmu "Osmi povjerenik" koji je režirao Ivan Salaj.

Zagreb, 090310. 
Trg bana Josipa Jelacica, Gradska kavana. 
Promocija serije Dome slatki dome.
Humoristicna serija Dome slatki dome okupila je doajene hrvatskog glumista, koji ce nas zabavljati svakog cetvrtka na prvom programu HRT-a, pocevsi od 18. ozujka 2010 godine. 
Na slici: Bozidar Smiljanic (sa naocalama), do njega Boris Miholjevic (ljubicasta kosulja).
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / Hanza Media
Na promociji serije Dome slatki dome 2010. godine

Zagreb, 090118.
Kaptol Boutique Cinema.
Premijera filma Osmi povjerenik.
Na fotografiji: Frano Maskovic, Nadia Cvitanovic, Luka Radanovic, Borko Borko Peric, Bozidar Smiljanic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Na premijeri filma "Osmi povjerenik" s Franom Maškovićem, Nadiom Cvitanović, Lukom Radanovićem i Borkom Perićem

Linker
25. travanj 2024 20:18