Split, 131117.
Konferencija za medije povodom koncerta Olivera Dragojevica koji ce se odrzati u Spaladium Areni 15 prosinca.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media
Split, 131117.
Konferencija za medije povodom koncerta Olivera Dragojevica koji ce se odrzati u Spaladium Areni 15 prosinca.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

URUČENJE U OŽUJKU

Oliver Dragojević je dobitnik Porina za životno djelo

Prestižnu nagradu Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu, a dobitnicima će statua biti uručena na svečanoj dodjeli 23. ožujka u Splitu.

Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su legenda glazbene scene Oliver Dragojević , autor i književnik Jakša Fiamengo te pijanistica Pavica Gvozdić.

Oliver Dragojević
 jedan je od najistaknutijih glazbenika na domaćoj glazbenoj sceni. U karijeri dugoj 50 godina iza sebe ima preko 40 snimljenih albuma, live albuma i kompilacija, a višegodišnju plodonosnu suradnju imao je sa Zdenkom Runjićem. Jedan je od Porinom najnagrađivanijih izvođača i jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju. Spektakularnim koncertom u rasprodanoj zagrebačkoj Areni prošle je godine proslavio 70. rođendan te obilježio pola stoljeća uspješne glazbene karijere.

Split, 270416.
Splitski glazbenik, Oliver Dragojevic, pozira u prostoru Caffe bara Galerija u Splitu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

U lipnju 2016. godine


Akademik Jakša Fiamengo cijenjeni je hrvatski pjesnik, a autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa među kojima su "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina", "U prolazu", "Infiša san u te" i mnogih drugih. Također je i autor 16 knjiga poezije te dobitnik državnih priznanja za književnost. Od 2014. godine redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Njegove pjesme pjevaju najveća imena hrvatske glazbene scene, a ova legenda dalmatinske pjesme, dobitnik je glazbene nagrade Porin 2002. i 2007. godine.

Pavica Gvozdić uvažena je hrvatska pijanistica i pedagoginja. Diplomirala je i magistrirala na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji. Među mnogim priznanjima koje je primila u domovini valja istaknuti nagrade "Vladimir Nazor", "Josip Slavenski", "Milka Trnina", "Orlando" i "Marul". Koncertna pijanistica i profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji ujedno je i gostujuća profesorica majstorskih tečajeva na više sveučilišta i konzervatorija u Kanadi, Portugalu, Japanu i na Kubi. Nastupala je u najvećim europskim glazbenim središtima svirajući recitale te nastupajući s najuglednijim orkestrima i dirigentima.