Alejandro Gonzalez Inarritu
 Vedran Peteh
25. po redu

Otvoren SFF, oskarovac Iñárritu primio 'Srce Sarajeva': 'Jučer sam proslavio rođendan, a danas dobio najbolji dar - novo srce'

Premijernom projekcijom bosanskohercegovačkog igranog filma "Sin" redateljice Ines Tanović u petak je otvoren jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF), filmska smotra koja nosi naziv najznačajnije u regiji zbog sustavnog promicanja filmskog stvaralaštva i kreativnih mladih redatelja, scenarista i glumaca.

Jubilarni 25. Sarajevo Film Festival započeo je u oskarovskoj atmosferi – s emotivnim govorima poznatih dobitnika pozlaćenih kipića. Naime, na otvorenju festivala počasne nagrade Srce Sarajeva dobila su dvojica oskarovaca, meksički redatelj Alejandro González Iñárritu i njegov poljski kolega Paweł Pawlikowski.

- Jučer sam proslavio 56. rođendan, a danas sam dobio najbolji dar, novo srce – kazao je Iñárritu primajući Srce Sarajeva. Redatelj filmova «Babel», «Birdman» i «Povratnik» otkrio je da ga je direktor festivala Mirsad Purivatra godinama pozivao, ali on što zbog poslovnih što zbog privatnih razloga dosad nije mogao doći. No, slavljenički festival bio je dovoljan mamac da, kako je sam rekao, ostvari san i u Sarajevo dođe sa suprugom Mariom Eladiaom i kćeri Mariom Eladiaom.

Sarajevo, BiH, 160819.
Narodno pozoriste. 
Otvaranje 25. Sarajevo Film Festivala.
Na fotografiji: reziser Alejandro Gonzalez Innaritu prima pocasno srce Sarajeva. 
Foto: Denis Ruvic / CROPIX
Denis Ruvić
Alejandro Gonzalez Innaritu

sarajevo 16.08.2019
otvorenje sff 2019
na slici pawel pawlikovski
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Pawel Pawlikowski

- Dugo sam godina povezan s ovim gradom. Još od 1991. kada sam se zaljubio u film «Sjećaš li se Dolly Bell» i način na koji je Sarajevo u njemu prikazano. Nije to grad jednostavnog srca, pun je kontradiktornosti, ali je to srce snažno – rekao je, pak, drugi dobitnik počasnog Srca Sarajeva Pawlikowski, čija će retrospektiva ujedno biti prikazana na festivalu.

sarajevo 16.08.2019
otvorenje sff 2019
na slici alejandro gonzalez inarritu, supruga maria eladia hagerman, kcer maria eladia i decko eduardo
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Alejandro Gonzalez Inarritu, supruga Maria Eladia Hagerman i kćer Maria s dečkom Eduardom

sarajevo 16.08.2019
otvorenje sff 2019
na slici ekipa filma sin - ulix fehmiu, lidija lejla kordic,  dino bajrovic, snezana bogdanovic,producent alem babic,  ines tanovic, emir hadzihafisbegovic, jasna beri, 
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Otvorenje SFF-a

Čast da otvori 25. SFF pripala je filmu «Sin» sarajevske redateljice Ines Tanović. Dirljiva drama o životnim lutanjima tinejdžera, koji se ne može pomiriti s time da ga je mama ostavila kao bebu, pa sada živi s obitelji koja ga je posvojila, dočekan je s burnim aplauzom. Publici su se uz redateljicu predstavio i ostatak glumačke ekipe na čelu s glavnim glumcima Dinom Bajrovićem, Snežanom Bogdanović i Uliksom Fehmiuom.

sarajevo 16.08.2019
otvorenje sff 2019
na slici  pawel pawlikovski i supruga
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Pawel Pawlikowski i supruga

Festival traje do 23. kolovoza, a od posebnih gostiju još se očekuju francuska glumica Isabelle Huppert i njezin meksički kolega Gael Garcia Bernal.

"Ovo je i po broju filmova i po broju gostiju najveći festival u ovih 25 godina. Ponosni smo što ove godine imamo listu od desetak najprestižnijih svjetskih redatelja koji će doći ne samo kako bi prikazali filmove nego i kako bi održali masterclass, predavanje ili se sastali s redateljima iz jugoistočne Europe", kazao je osnivač i direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

sarajevo 16.08.2019
otvorenje sff 2019
na slici djejla glavovic ocuz i suprug
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Džejla Glavović-Očuz i suprug

U utrci za nagradu u kategoriji kratkog filma našao s hrvatski film "Tina" naše redateljice Dubravke Turić. Za najbolji dokumentarni film natječu se hrvatski filmovi "Da je meni ono što mi nije" redateljice Višnje Skorin i "Još jedan odlazak" u režiji Renate Poljak, a dva hrvatska naslova se natječu i za najbolji studentski film -"Groblje slonova" Filipa Mojzeša i "Šihta" Damira Markovine.

sarajevo 16.08.2019
otvorenje sff 2019
na slici ekipa filma saberi se, baba - redatelj pjer zalica, alma prica i ostatak ekipe
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Ekipa iz filma 'Saberi se baba'

Linker
18. travanj 2024 16:20