Juraj Vuglač
U GALERIJI KRANJČAR

Otvorena 'Izložba godine' Jelene Lovrec

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena je izložba Jelene Lovrec 'Izložba godine'.

Umjetnički kolegij Galerije Kranjčar u sastavu: Vanja Babić, Đorđe Jandrić i Mladen Lučić, dodijelio je Nagradu Galerije Kranjčara, koja uključuje samostalnu izložbu u Galeriji Kranjčar, Jeleni Lovrec za rad Mein Kulturkampf: akcija kotlovina.

Juraj Vuglač

"U projektu Mein Kulturkampf Jelena Lovrec na zanimljiv i društveno nadasve osviješten način problematizira aktualan položaj kulture u Hrvatskoj. Kupujući jedan kvadratni metar zemljišta diljem Hrvatske za potrebe kulture , autorica na ironičan i nedvosmislen način ukazuje na nimalo zavidan položaj što ga kultura trenutno zauzima u našemu društvu, ali istodobno i pridonosi izravnom uključivanju šire zajednice u procese stvaranja odnosno konzumiranja kulturnih sadržaja. Bivši vlasnici kvadratnoga metra zemljišta i dalje, naime, ostaju njegovi korisnici, ali sada isključivo u kulturne svrhe. Mein Kulturkampf primjer je lucidno osmišljena umjetničkog aktivizma, koji svojom ležernom ozbiljnošću te interaktivnim karakteristikama dojmljivo i uvjerljivo propituje društvenu utemeljenost kulture kao osnovna uvjeta njezina opstanka i razvoja" - stoji u obrazloženju umjetničkog kolegija. Izložba se može pogledati do 15. rujna.

Juraj Vuglač

Juraj Vuglač

Juraj Vuglač

Zagrebačka umjetnica Jelena Lovrec rođena je 1989., završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna i završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2015. godine članica je HDLU-a. Realizirala je niz samostalnih i skupnih izložbi. Osvojila je različite nagrade i priznanja od kojih valja izdvojiti Posebnu pohvalu 33. Salona mladih (2016.), Erste fragmenti X: otkup rada (2014), Glavnu nagradu ESSL ART AWARD i Nagradu Vienna Insurance Group – Junge kunst aus CEE (2013.), itd.

Juraj Vuglač

Linker
16. travanj 2024 08:24