Zagreb, 040912.
Hotel Palace.
Georgij Paro pozira u prizemlju hotela Palace za razgovor sa Dobroslavom Silobrcicem.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX
Zagreb, 040912.
Hotel Palace.
Georgij Paro pozira u prizemlju hotela Palace za razgovor sa Dobroslavom Silobrcicem.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Majstor režije

Predavao je i Michaelu Douglasu: Preminuo slavni domaći redatelj Georgij Paro

Legenda kazališne scene, Georgij Paro, režirao je brojne kazališne predstave, dokumentarce i televizijske filmove, a na njegovim savjetima 'odrasle' su brojne generacije studenata.

Samo nekoliko tjedana nakon 84. rođendana, umro je Georgij Paro, mnogima poznat kao Žorž.

Slavni redatelj, s preko 150 predstava u rezimeu, svojedobno je bio intendant zagrebačkog HNK-a, vodio je i Dubrovačke ljetne igre.

Rođen u Čačku, Georgij je osnovnu školu i gimnaziju završio u Karlovcu, a u Zagrebu je završio studij filozofije te kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti.

Kao redoviti profesor predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a predavao je i na američkim sveučilištima gdje mu je jedan od učenika bio i slavni Michael Douglas.

Između ostalog, režirao je televizijske filmove, melodrame i dokumentarne filmove, a objavio je i knjige kazališnih zapisa Iz prakse (1981.), Made in USA (1990.), Theatralia disjecta (1995.), Razgovor s Miletićem (1999.) i Pospremanje (2010.).

Paro je bio pripadnik postgavelijanske naraštaja redatelja, a za njegove inovativne interpretacije Krležinih drama publika je imala samo riječi hvale, kao i po adaptacijama 'Idiota' i 'Ujakovog sna' F. M. Dostojevskoga, a na kazališne je daske u vlastitom vizijom doveo mnoge komade hrvatske dramske baštine.