Getty Images
odlazak cijenjene književnice

Preminula je Toni Morrison, prva Afroamerikanka koja je osvojila Nobela za književnost

Poznata autorica i nobelovka Toni Morrison preminula je u dobi od 88 godina u bolnici u New Yorku.

Toni Morrison, odnosno Chloe Anthony Wofford, preminula je u 89. godini života u New Yorku, potvrdio je vijest Paul Bogaards, glasnogovornik kuće Alfred A. Knopf. Jedna od najznačajnijih književnica današnjice bila je prva Afroamerikanka koja je osvojila Nobelovu nagradu 1993. godine, a bila je prepoznatljiva jer je stalno tematizirala povijest afroameričke zajednice u SAD-u, a inspiraciju je često pronalazila u vlastitom djetinjstvu u malenom mjestu Lorrain u državi Ohio. Osim što je dobitnica Nobelove nagrade, Toni je osvojila i Pulitzerovu nagradu za roman "Voljena" u kojem je majka primorana ubiti bebu kako bi je spasila od ropstva, a njezino djelo je 1998. godine dobilo istoimenu filmsku adaptaciju u kojoj su glavne uloge imali Oprah Winfrey i Danny Glover.

Toni je počela pisati kao samohrana majka i često je u svojim djelima davala glas marginaliziranim skupinama, a često je znala naglasiti kako joj nije bilo nimalo lako kada je napustila rodni grad i preselila u "pretežno bjelački" New York. Njezina obitelj u izjavi za medije naglasila je da je Toni otišla nakon teške i kratke bolesti, ali okružena obitelji.

- Bila je nevjerojatno posvećena majka, baka i teta koja je uživala u okruženju obitelji i prijatelja. Bila je autorica koja je cijenila pisanu riječ, a najviše je voljela pisati kod kuće. Iako je njezin odlazak nevjerojatan gubitak, zahvalni smo što je imala dugačak i bogat život. - stoji u izjavi obitelji koja je zamolila za privatnost.

Linker
25. travanj 2024 11:52