Fats Domino u ožujku 1967. godine
 Getty Images
Pijanist i pjevač

Preminula rock'n'roll legenda Fats Domino

U 90. godini života napustio nas je legendarni glazbenik Fats Domino, pjevač i pijanist iz New Orleansa koji je bio jedna od najvećih zvijezda rane rock'n'roll scene.

Američki pjevač i pijanist Fats Domino preminuo je u svom losanđeleškom domu u dobi od 89 godina. Njegovi hitovi 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća redovito su se nalazili na svim top ljestvicama, a samo neke od njegovih uspješnica su pjesme "Blueberry Hill", "Ain't It a Shame", "I'm Walkin'" i "Blue Monday". U doba svoje najveće popularnosti prodao je preko 65 milijuna singlova što ga je stavilo na drugo mjesto, odmah iza glazbenika Elvisa Presleyja, po komercijalnom uspjehu. I sam se "kralj rock'n'rolla" Presley nazivao njegovim nasljednikom. "Jako puno ljudi misli da sam ja počeo s ovime. Ali rock'n'roll je postojao puno prije nego što sam se ja pojavio. Nitko tu glazbu ne može pjevati bolje od Afroamerikanaca. Suočimo se: ja ne mogu pjevati kao Fats Domino. Znam to." izjavio je legenardni glazbenik 1957. godine.

American pianist and singer-songwriter Fats Domino, 27th March 1967. (Photo by Clive Limpkin/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Fats Domino u ožujku 1967. godine

Samouki glazbeni virtuoz poznat je po boogie-woogie zvuku glasovira i nonšalantnom vokalu, koji često nije uključivao riječi, već su neke od njegovih najpoznatijih pjesama pune riječi "woo-woo" i "la-la". Nadimak Fats je Antoine Domique Domino Jr. dobio od basista Billyja Diamonda, u čijem je bendu svirao u svojim počecima, a 1947. godine oženio se s Rosemary Hall i dobio osmero djece. Njegov prvi singl "The Fat Man" smatra se prvom rock'n'roll snimkom i prodan je u više od milijun primjeraka. Inspirirao je brojne umjetnike 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a njegova glazba nastavit će to činiti i danas.

Linker
18. travanj 2024 23:21