Prod DB © Complex Corporation / DR
THE DEVIL AND DANIEL JOHNSTON de Jeff Feuerzeig 2005 USA
avec Daniel Johnston
documentaire, musique, salut, bonjour, Image: 173643104, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual movies
Profimedia, Visual movies
Prod DB © Complex Corporation / DR
THE DEVIL AND DANIEL JOHNSTON de Jeff Feuerzeig 2005 USA
avec Daniel Johnston
documentaire, musique, salut, bonjour, Image: 173643104, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual movies
Profimedia, Visual movies

BIO INSPIRACIJA BROJNIM KREATIVCIMA

Preminuo Daniel Johnston, glazbenik kojeg je obožavao i Kurt Cobain

  • 12.09.2019. u 10:55

  • Autor:
    • Marko Plejić

Kultni američki pjesnik, glazbenik i slikar, Daniel Johnston, čiji su radovi okarakterizirani dječjom nevinošću i čistoćom, u Teksasu je preminuo u 58. godini života. Njegov bivši mendadžer, Jeff Tartakov, kaže da je umro od srčanog udara. Ekscentrični umjetnik Daniel Johnston je desetljećima bio simbol i inspiracija brojnih kreativaca, ali i svjetski popularnih umjetnika poput Kurta Cobaina.

Daniel Johnston je rođen 1961. u Kaliforniji kao najmlađi od petero djece. Od rane je mladosti pokazivao interes za umjetnost što njegovi izrazito konzervativno kršćanski roditelji nisu htjeli ni čuti. U Teksasu je počeo studirati, ali se nakon samo par tjedana ispisao s fakulteta kada se djevojka u koju je bio zaljubljen udala za drugoga. Tada je, 1981. snimio svoj prvi album "Songs of pain".

Njegovi su albumi, na kojima je sve sam pjevao, svirao i snimao, bili izrazito nisko budžetne produkcije. Svoje je albume snimao na kazetama gdje bi proizvodio različite glasove, snimke iz okoline, svirao klavir te lupao po mini orguljama kako bi dobio prepoznatljivi zvuk bubnjeva.

Ljude je sa svojom glazbom upoznavao tako što bi, radeći u McDonald's restoranu, ubacivao kazete svojih albuma u Happy Meal kutijice, ili jednostavno zaustavljao prolaznike na cesti te im u ruke dao kazetu. Imalo je učinka jer je u New Yorku snimao, ili barem pokušao snimiti, album s rock bendom Sonic Youth.

Na mainstream glazbenu scenu se probio 1992. godine kada je tada već svjetski poznati Kurt Cobain na MTV Video Music Awards nosio majicu naslovnice Johnstonovog najpoznatijeg albuma "Hi How Are you" s likom žabice, Nevinog Jeremije, koju je Daniel rukom nacrtao. U Cobainovim je memoarima pronađeno da je upravo taj album uvrstio na popis svojih 50 najdražih albuma svih vremena.

Osim Cobaina, Johnstonova je glazba oduševila i brojne druge glazbenike poput švedskog repera Yung Leana. Njegovu je glazbu u kontroverznom filmu "Kids" koristio i njujorški redatelj Harmony Korine.

Najteže godine bile su mu devedesete jer mu je tada dijagnosticirana shizofrenija. Uz pomoć lijekova stanje mu se vidno popravilo, ali njegovo duševno zdravlje je zauvijek ostalo narušeno. Svoj je posljednji album "Space Ducks" snimio 2012., a zadnju turneju je započeo 2017. godine.

O Danielovom burnom životu je 2005. u režiji Jeff Feuerzeiga snimljen film "The Devil and Daniel Johnston" koji je osvojio nagradu na Sundance Film Festivalu.

Johnston nije bio stranac ni modnoj industriji. Kao inspiraciju su ga naveli mnogi dizajneri ulične mode, a oslikao je limitiranu kolekciju odjeće za njujorški brend Supreme. Njegovi su se crteži prošle godine našli i na Tjednu mode u Parizu na kreacijama japanske modne kuće Sacai.

Iako je uživao u statusu kultnog umjetnika u niši kreativaca, zadnje godine života je proveo lošeg psihičkog i fizičkog zdravlja, okružen dimom duhana, pun tableta za smirenje i hrpom gumenih bombona.