Getty Images
ZNANSTVENIK I MEDICINSKO ČUDO

Preminuo Stephen Hawking: Prije 55 godina rekli su mu da će živjeti još samo dvije godine

Profesor Stephen Hawking je preminuo u 77. godini života, potvrdio je glasnogovornik obitelji.

Britanski teorijski fizičar i jedan od najpoznatijih suvremenih znanstvenika i popularizatora znanosti preminuo je mirno u svojem domu u Cambridgeu.

- Bio je odličan znanstvenik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe još dugo živjeti. Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirirala su ljude širom svijeta – stoji u izjavi njegove djece Lucy, Roberta i Tima.

Najpoznatiji teorijski fizičar svojeg vremena pisao je toliko zanimljivo o misterijima prostora, vremena i crnih rupa da je njegova knjiga "Kratka povijest vremena" ("A Brief History of Time") postala bestseller, zbog čega je postao znanstvenik zvjezdanog statusa. Iako je sa samo 21 godinom obolio od neurološke bolesti zbog koje je postao potpuno nepokretan, postao je i medicinsko čudo jer je od tada poživio više od 50 godina, iako su liječnici smatrali da će možda doživjeti svoj 23. rođendan.

Rođen je 8. siječnja 1942. godine u Oxfordu, na 300. godišnjicu smrti Galilea Galileija, Hawking, završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge.

Od 1974. bio je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca. Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. Zbog svoje bolesti, koja je bila savršen primjer savršenog uma zatočenog u nesavršenom tijelu, mnogima je bio inspiracija i primjer da teška oboljenja nisu nužno kraj. Njegov rani život bio je prikazan u hvaljenom filmu "The Theory of Everything" s Eddiejem Redmayneom u glavnoj ulozi za koju je britanski glumac nagrađen Oscarom. Taj film je dodatno skrenuo pozornost na vrlo popularnog znanstvenika koji se pojavio u malenim ulogama u "Zvjezdanim stazama" i u "Simpsonovima".

Jane Wilde Hawking kisses her ex-husband Stephen Hawking as she arrives at the UK premiere of the film
REUTERS
Jane Wilde Hawking s bivšim suprugom Stephenom Hawkingom na premijeri filma "The Theory of Everything".

Hawking je priznao kako mu je prva supruga Jane Wilde bila razlog da nastavi živjeti nakon teške dijagnoze. S njom je dobio troje djece - Lucy, Roberta i Tima, ali obitelj se "raspala" početkom devedesetih. Tada je znanstvenik odlučio napustiti svoju suprugu zbog medicinske sestre Elaine Mason, s kojom se na kraju i vjenčao 1995. godine.

Stephen Hawking and his new bride Elaine Mason pose for pictures after the blessing of their wedding at St. Barnabus Church September 16. The two are going on honeymoom is Scotland - PBEAHUNDOCBna vjenčanju
Stephen Hawking i njegova druga supruga Elaine Mason na vjenčanju 1995. godine

U tom periodu se udaljio od svoje djece, ali nakon razvoda od Mason 2006. se ponovno zbližio sa svojom bivšom suprugom, djecom i unucima.

Linker
19. travanj 2024 21:47