Goran Mehkek / Hanza Media
NAGRAĐIVANI UMJETNIK

Preminuo veliki hrvatski karikaturist Davor Štambuk

Splitski karikaturist Davor Štambuk, kojem su najdraže teme bile vino, seks i muško-ženski odnosi, preminuo je u 84. godini u Zagrebu.

Davor Štambuk započeo je karijeru kao novinar Narodnog sporta, osamdesetih je bio autor i voditelj zabavnih emisija na Televiziji Zagreb, ali njega prava ljubav uvijek su bili crteži. Kao profesionalni karikaturist počeo je raditi 1968. godine u Parizu, a za svoje je karikature nagrađen brojnim priznanjima.

U karijeri je napravio više od 6000 crteža, a posljednju izložbu je otvorio krajem prošle godine u Galeriji Beck pod nazivom "Vino, vidi, vici". Upravo mu je vino bila jedna od omiljenih tema - uz seks i žene. Zbog toga ga je pratio glas da se dobro razumije u muško-ženske odnose te da ideje za karikature pronalazi - u krevetu.

- Tamo nisam ništa radio, samo sam se odmarao – našalio se Štambuk u jednom od intervjua za magazin Gloria, a nije skrivao ni svoju zaljubljivu prirodu. Naime, imao je četiri velike ljubavi, a zbog jedne Francuskinje je neko vrijeme živio i u Africi.

Hrvatsko društvo karikaturista 2000. godine dodijelilo mu je nagradu Oskarik za najuspješnijeg člana na međunarodnim festivalima karikatura te godine, a 2007. godine ga je predsjednik Republike Hrvatske odlikovao Redom viteškog križa za umjetnost i literaturu.

    Linker
    14. travanj 2024 15:41