Petar Sabol
Veliki svjetski natječaj

Proglašene najbolje fotografije iz Hrvatske na Sony World Photography Awards 2017.

Fotografija "Kovitlanje" Petra Sabola osvojila je Nacionalnu nagradu za Hrvatsku na Sony World Photography Awards, odnosno, proglašena je za najbolju fotografiju iz Hrvatske koja je stigla na ovo natjecanje. Drugo mjesto pripalo je Petru Bobanu za fotografiju "Večer u kazalištu" dok je Nikola Franjić za fotografiju "Životni ožiljci" osvojio treće mjesto.

Sony World Photography Awards je najveće svjetsko natjecanje u fotografiji, a Nacionalna nagrada kao globalni program nagrađuje najbolju fotografiju lokalnog fotografa u svakoj od 65 država sudionica. Natječaj za Nacionalnu nagradu otvoren je kako za profesionalne fotografe, tako i za entuzijaste.

Pobjednička fotografija Petra Sabola nastala je početkom 2016. godine na lokalnom jezercu kod Palovca, Sabolovog mjesta rođenja. Prikazuje trenutak lova male ptice vodomara ribara kako izlijeće iz vode s malom ribicom u kljunu, kao i kovitlanje vode i ribice. Da podsjetimo, Sabol već treću godinu bilježi uspjeh na Sony World Photography Awards, a svojom fotografijom "Vodomar u akciji" osvojio je prvo mjesto u kategoriji najboljeg hrvatskog fotografa na prošlogodišnjoj ediciji ovog natjecanja.

Petar Boban
"Večer u kazalištu"

Radovi troje hrvatskih predstavnika Petra Sabola, Petra Bobana i Nikole Franjića, finalista otvorene kategorije natjecanja Sony World Photography Awards, bit će prikazani u godišnjoj publikaciji, kao i na izložbi natjecanja u Londonu od 21. travnja do 7. svibnja. Ovo prestižno natjecanje pokrenula je Svjetska organizacija za fotografiju prije deset godina, a ove godine obilježava i desetljeće suradnje s glavnim partnerom, tvrtkom Sony. Cilj ovog natjecanja je prepoznavanje i nagrađivanje najboljih uradaka suvremene fotografije, a svi pobjednici ovogodišnjeg izdanja bit će poznati 20. travnja.

Nikola Franjić
"Životni ožiljci"

Linker
10. travanj 2024 15:15