Promo
Galerija Klovićevi dvori

Prošetali smo jednom od najiščekivanijih izložbi u Zagrebu

Još su samo dva dana ostala do otvorenja najznačajnije izložbe godine "Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900." u Klovićevim dvorima.

Veliki interes javnosti privlači izložba koja će prvi put predstaviti djela poznatih hrvatskih i austrijskih umjetnika secesije, a na danas održanoj konferenciji za medije ekskluzivno su predstavljena djela najpoznatijeg austrijskog umjetnika Gustava Klimta. Uz Klimta, čija se najveća zbirka čuva u bečkom muzeju Belvedere i čija se djela rijetko mogu vidjeti izvan austrijske prijestolnice, najveću pažnju javnosti privlače rijetko viđena djela hrvatskih secesijskih umjetnika: Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Tomislava Krizmana, Slave Raškaj i brojnih drugih.

Promo

"Uz podudarnosti dviju kulture ova izložba ukazat će i na specifičnosti domaće likovne umjetnosti u odnosu na likovnost austro-ugarske prijestolnice. Kako je muza Alma Mahler usporediva s miljenicom zagrebačke publike Ljerkom Šram? Na koji je način Beč doživio Dalmatinac Vlaho Bukovac? Što je pridonijelo velikom uspjehu Ivana Meštrovića te kako su njegove skulpture nastale u Beču odražavale jednake tjeskobe razdoblja kao i Klimtove slike? Ukazat će se na snažne veze, do sad neprimjetne podudarnosti, razriješit će se dileme međusobnih utjecaja te, kao što to i priliči velikim projektima poput ovog, ukazati na vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture", izjavila je Petra Vugrinec, autorica i kustosica izložbe.

Promo

Promo

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, a u četvrtak, 09. veljače svečano će je otvoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Promo

Promo

Promo

Promo

Linker
17. travanj 2024 03:20