Ana Mihalić
Peter Webber

Slavni filmaš u Zagrebu: Mladima prvo uništim sve nade, a zatim im pokažem da postoji svijetla budućnost

Kako je raditi s holivudskim zvijezdama Scarlett Johansson i Tommyjem Lee Jonesom te koje se sve zamke skrivaju na snimanjima visokobudžetnih filmova, studentima Filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja na Veleučilištu VERN otkrio je ovoga tjedna britanski filmaš Peter Webber (50). Redatelj filmova «Djevojka s bisernom naušnicom», «Hannibal: Početak» i «Car» u Zagreb je došao na poziv voditeljice studija dr. sc. Ozane Ramljak, a prije predavanja je priznao kako neće govoriti samo o lijepo strani filmske industrije.

- Moje predavanje je jednostavno: prvo im uništim sve nade, a zatim pokažem da postoji svijetla budućnost. Studenti često misle da će ostvariti sve što zamisle, a realnost je uglavnom drugačija. Ako netko želi biti pjesnik, treba mu samo olovka i papir. No, ako želite snimati filmove trebat će vam dosta novca. Ukoliko taj novac daje netko drugi, onda morate pristati na kompromise. Što prije to shvatite bit će vam lakše početi snimati. Tu je ipak bitno znati što smijete žrtvovati, a što ne. Morate ostati dosljedni svojoj viziji, jer jedino tako će vam ostatak ekipe vjerovati – otkrio je Webber što studenti mogu očekivati od njegovog predavanja.

Kao i brojni drugi redatelji, Webber ističe da je danas puno zanimljivije i ugodnije raditi na televizijskim projektima. Zato su njegova dva posljednja velika projekta bili mini-serijal «Tutankhamun» sa Samom Neillom i Maxom Ironsom u glavnim ulogama te fascinantni BBC-jev dokumentarni film «Earth: One Amazing Day».

Robert Webber redatelj, Vern, 27062018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić


- Nisam bogat, ali imam dovoljno novca da više ne moram toliko pristajati na kompromise, već snimam isključivo ono što me zanima. A to doista može biti svašta, od narko dilera u Kolumbiji preko lavova u Africi do života u Londonu – kazao je Webber.

Linker
19. travanj 2024 06:17