Foto: Press
VARAŽDINSKI FESTIVAL KREATIVNOSTI

Špancirfest postaje punoljetan!

Svoj osamnaesti rođendan varaždinski festival kreativnosti proslavit će od 19. do 28. kolovoza, a posjetitelje će počastiti vrhunskim glazbenim nastupima, odličnom gastronomskom ponudom te impresivnim multimedijskim i umjetničkim performansima. Tu iznenađenjima nije kraj, pa je tako Špancirfest ove godine dobio i slavljenički parfem prikladno nazvan 18.

Glazbeni dio festivala prilagođen je ljubiteljima vrhunske glazbe svih žanrova, a posjetitelje će na epsko putovanje kroz razne glazbene stilove na ukupno 3 festivalske pozornice provesti Manu Chao i njegova La Ventura, Dub Fx, TBF, Frajle, Hladno pivo, Tony Cetinski, Lajbach, Pips Chips & Videoclips, Matija Dedić, Tedi Spalato, Lea Dekleva i Zoran Predin, Esma Redžepova, Urban & 4, Zvonko Bogdan, Perpetuum Jazzile, Neno Belan i Fiumens Mediteran Orchestra te brojni drugi.

Jedna od novosti punoljetnog izdanja festivala je i proširenje prostora održavanja na cijelu varaždinsku povijesnu jezgru čime je Špancirfest postao jedini hrvatski festival koji se održava na površini od 35 hektara. Zahvaljujući dodatnom prostoru, posjetitelje će oduševiti i zahtjevnije produkcije uličnoga programa pa će tako svoje vještine pokazati i francuska skupina Transe Express koja će izvesti kazališno-cirkuski performans Mú. Zbog tehničke zahtjevnosti i broja ljudi uključenih u produkciju, Mú će biti najveći ulični performans dosad izveden u Hrvatskoj.

Uz spektakularno pojavljivanje čarobnih Francuza, tijekom deset dana festivala bit će izvedeno još stotinjak uličnih programa. Nastupi stand-up komičara, 3D mapping, virtualno oslikavanje baroknih zgrada, Kreativnica koja će ugostiti radove profesionalca i amatera te edukativno-zabavne radionice samo su neki od njih.

Ovogodišnje izdanje Špancirfesta svoju će punoljetnost, osim izdavanjem parfema, obilježiti i poštanskim žigom kojim će se Hrvatska pošta koristiti u petak 19. kolovoza. Kao i dosadašnjih godina, cilj je festivala inspirirati, poticati i omogućavati kreativno izražavanje te napraviti iskorak u razvoju kulturnih i kreativnih industrija, a tome će se priključiti i neki od najboljih hrvatskih restorana koji će, u sklopu festivala hrane i pića na Starom gradu, ponuditi svoje maštovite i ukusne inačice ulične hrane.

Mališani su oduvijek dragi gosti Špancirfesta pa je za njih pripremljen i poseban prostor Park kreative, gdje će upravo oni biti u prvom planu. Svojim sadržajem i uređenjem Park kreative zamišljen je kao mjesto koje će poticati dječju kreativnost te da usvoje i izgrade različite vještine. Kroz deset izvedbenih i devet radioničkih dana programa, park u Habdelićevoj ulici će na deset dana postati akademija otkrivanja i uvažavanja, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj najmlađih špancirera.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima te na njihovoj službenoj internetskoj stranici kao i na službenoj stranici festivala.

Linker
20. travanj 2024 07:58