DRUGO IZDANJE NORDIJSKOG FESTIVALA

Što Hrvatska i Skandinavija imaju zajedničko?

Foto: Facebook
Skandinavija i Hrvatska već drugu godinu za redom surađuju na Nordijskom festivalu: od 15. do 17. rujna u Zagrebu će se u nekoliko dana predstaviti ovogodišnja partnerska zemlja Švedska. Glazba, književnost, hrana, stil života, pričanje bajki i još puno toga švedskog donosi Udruga ‘Aurora’, organizator Nordijskog festivala.

Festival se u suradnji s rock programom Good Vibrations otvara glazbom 15. rujna u Vintage Industrial Baru nastupom domaćoj publici dva dobro poznata benda, Drvored i Chui, te dva švedska gostujuća benda – Sleepwulf i Royal Prospect. Sleepwulf je bend iz Kristiansanda koji inspiraciju za svoju glazbu crpi iz 70-ih slušajući Zeppeline i Sabbathe. Royal Prospect je bend koji dolazi s juga Švedske, točnije grada Lomme. Svoju glazbu su opisali kao „soft rock“, a uzore pronalaze u bendovima kao što su Kings Of Leon, U2, The Rolling Stonese i Mumford and Sons.

Oba benda su već bila u Zagrebu i imala vlo zapažene nastupe na INmusicu. Nastavak je to suradnje između švedske udruge Studiefrämjandet i Good Vibrationsa koja je u gotovo tri godine rezultirala s preko 30 bendova koji su zasvirali u Švedskoj, odnosno Hrvatskoj. Karte po pretprodajnoj cijeni od 25 kuna može se kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, kod Cibone), a na dan će koštati 40 kuna.

U petak, 16.09. u Tkalčićevoj ulici, Kava Tava će ugostiti jednog od najpoznatijih mladih književnika, Srđana Sandića koji nam priprema predavanje o švedskim krimićima. Za cijelo vrijeme trajanja festivala u Kavi Tavi ćete moći probati nekoliko jednostavnih švedskih jela – švedske palačinke sa šumskim voćem, sendviči s dimljenim lososom, rolice s cimetom itd. Ulaz je besplatan. U subotu, 17.09. u Etnografskom muzeju se održava Bajkopričaonica. Na programu će biti čarobne priče sa skandinavskim čarobnim bićima. Sve posjetitelje čekaju i švedski slatkiši kao i likovna radionica Nikoline Stanišić iz Centra za kreativni razvoj „U oblacima“. Ulaz je besplatan.

Dašak Švedske na Nordijski festival dolazi zahvaljujući Udruzi hrvatsko-švedskog prijateljstva ‘Aurora’ koja je osnovana 2013. godine. Cilj Udruge je povezivanja Hrvatske i Švedske, poticanje prijateljskih i kulturnih veza hrvatskog i švedskog naroda; uzajamno upoznavanje povijesti i suvremenog života Hrvatske i Švedske; upoznavanje i približavanje švedske i hrvatske kulture, znanosti, povijesti i jezika.