ZFF
Filmsko slavlje

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren 15. Zagreb Film Festival

Proglašenjem najuspješnijih filmaša i njihovih uradaka te velikim tulumom zatvoreno je 15. izdanje Zagreb Film Festivala.

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film 15. ZFF-a dodijeljena su bosansko-hercegovačkom filmu Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića. Glumica Lana Barić, redatelj Peter Brosens i producent Peter Rommel zlatnom statuom i iznosom od 4000 eura nagradili su moćan, hrabar i relevantan film, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina. "Moćan, hrabar i relevantan film, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina, Muškarci ne plaču film je koji sugerira nužnost komunikacije kao puta do iscjeljenja, ali i izbjegavanja mržnje i sukoba. I da, muškarci bi trebali plakati (barem povremeno)." izjavio je stručni žiri.

ZFF
Muškarci ne plaču

Posebnim su priznanjem, pak, nagradili francuski film Parižanka redateljice Léonor Serraille. "Zato što na vrlo pozitivan i progresivan način prikazuje putovanje mlade žene od potpune izgubljenosti do pronalaska sebe, ne stavljajući protagonisticu u poziciju žrtve ni u jednom trenutku. Duhovita i vješta ženska priča s izvanrednom Laetitiom Dosch u glavnoj ulozi. Girl power!".

ZFF
Stručni žiri - Peter Brosens, Peter Rommel i Lana Barić

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je mađarski film Brucoši Györgya Mór Kárpátija, dok je posebnim priznanjem nagrađen britanski film Hvala Bogu da smo Britanci Seana Dunna. Najboljim naslovom u programu "Kockice" proglašen je film Čistačica Matije Vukšića, a posebno priznanje primio je film Jakova Nole Kontraofenziva. U natjecateljskom programu Ponovno s nama Zlatni bicikl za najbolji film kao i ove godine uvedenu Nagradu riječke publike osvojio je film Bez ljubavi Andreja Zvjaginceva, a posebno priznanje u ovoj kategoriji osvojio je slovenski film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča.

ZFF
Nagrada ZFF-a

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je projekcija filma "Žaba" poslije koje je zagrebačku publiku s pozornice pozdravila mnogobrojna filmska ekipa predvođena redateljem Elmirom Jukićem i glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem. Ovom projekcijom su se projekcijom, na neki načini vratili u prošlost, jer je riječ o prvom filmu snimljenom nakon sudjelovanja na radionici festivala Moj prvi scenarij. Film je ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića i debitantsko ostvarenje redatelja, koje je ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu osvojilo Nagradu publike.

ZFF

Linker
20. travanj 2024 12:58