Promo
RFF

Tri hrvatske premijere: Zanimljivi filmski naslovi očekuju nas na Rab Film Festivalu

Nova ljetna festivalska priča koja spaja film, glazbu, gastronomiju i edukaciju stiže na Rab od 23. do 27. kolovoza. Program čini ukupno 12 igranih i dokumentarnih filmova koji detaljno i posvećeno istražuju aktualne teme te pružaju suštinsku sliku određenog društva, uz snažnu humanu poruku.

Recentni festivalski laureati, nagrađeni u Cannesu, Sundanceu i Berlinu, te niz filmova objedinjenih pod pojmom "istraživačkog" aduti su filmske sekcije Rab Film Festivala.

Tri naslova u natjecateljskom igranom programu hrvatske su premijere europskih festivalskih uspješnica - Festival 23. kolovoza otvara film "Jadnici" (Les Misérables), jedan od laureata ovogodišnjeg Cannesa. Režiju ovog krimi-trilera o rasnim nemirima u Francuskoj 2005. godine potpisuje francuski debitant Ladj Ly, koji stiže na Rab zajedno s glavnim glumcem Djibrilom Zongom.

Promo
Les miserables

Na RAFF-u premijerno u Hrvatskoj gledamo i krimić danskog debitanta Ulaa Salima "Sinovi Danske", priču o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi te novu dramu Kena Loacha, "Oprostite, mimoišli smo se" (Sorry We Missed You) o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem britanskom tržištu rada.

promo
Film 'Sorry We Missed You'

"Bogu hvala" (By the Grace of God, Srebrni medvjed Berlina) Françoisa Ozona precizna je filmska studija temeljena na istinitoj priči o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenom prikrivanju, a na stvarnim događajima temelji se i intiman i tih, ali izuzetno snažan srpski film "Šavovi "u režiji Miroslava Terzića. Junakinja Šavova Ana (Snežana Bogdanović) traži sina za kojeg vjeruje da je ukraden u rodilištu prije 18 godina. "Dnevnik Diane Budisavljević", pobjednik Pulskog filmskog festivala prikazuje se izvan konkurencije, a na Rabu će ga predstaviti redateljica Dana Budisavljević.

promo
Plakat za film 'Bogu hvala'

Dokumentarni natjecateljski program RAFF-a čini šest naslova, od kojih se izdvajaju belgijski Zeleno zlato (Green Gold), njemački Čistači (Cleaners) i nizozemski film "Bellingcat".

Festival je natjecateljskog karaktera, a najboljim filmovima nagrade će se dodijeliti u tri kategorije: RAFF Frame Best Fiction Award za najbolji film iz igranog programa, RAFF Frame Best Documentary Award za najbolji dokumentarac i nagrada publike RAFF Frame Audience Award. Selektori RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans.

Linker
25. travanj 2024 07:27