CROPIX
NESVRSTANI

Upoznajte ekipu koja Zagrebu donosi nezavisnu umjetničku scenu, ali i Picassa!

Drugo izdanje sajma umjetnina Boutique Art Fair NESVRSTANI otvara se u zagrebačkoj Laubi - kući za ljude i umjetnost u četvrtak 23. svibnja, a marljiva ekipa nezaustavljivo radi kako bi Lauba još jednom postala središte domaćeg tržišta umjetnina.

Ove godine će se predstaviti 11 galerija s više od sto umjetnika, osim umjetnosti, moći ćete uživati u nizu atraktivnih glazbenih i filmskih sadržaja, radionica i predavanja.

Kako je sve počelo, kakva je situacija za mlade neafirmirane umjetnike i što nam sve donose drugi po redu Nesvrstani, otkrile su nam kustosica Laube, Jelena Pavlinušić i njezina desna ruka, Tena Bakšaj.

Zagreb, 170519.
Lauba.
Razgovor s voditeljicom Laube Jelenom Pavlinusic povodom izlozbe Nesvrstani u Laubi.
Na fotografiji: Jelena Pavlinusic, Tena Baksaj, Mijo Bezovan.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

"Prošle godine je održan prvi Nesvrstani koji je započeo kao ideja razgovora o tržištu umjetnina u Hrvatskoj kao nečega što kronično nedostaje u umjetničkom kontekstu. Zapravo ne želimo samo to, nego da bude i radost umjetnosti , tako da ovdje imamo sve – i umjetnike i galerije i kolekcionare, ali i street art, koncerte i zabavu da sve bude pravo življenje umjetnosti u tih par dana", započinje Jelena.

Prošle godine Nesvrstani su trajali tjedan dana, a ove godine su se odlučili za kraću varijantu jer su shvatili da je to bolja opcija. A zašto Nesvrstani? Zato što su u te galerije, odnosno izlagače željeli uključiti i nezavisnu umjetničku scenu.

"Od prošle godine Lauba je počela zastupati samostalne umjetnike i sada već imamo bazu od sedam umjetnika koje zastupa ne samo za vrijeme Nesvrstanih, već tijekom čitave godine te promovira njihove izložbe otvorenog, ali i zatvorenog tipa samo za kolekcionare. Ove godine u Nesvrstane dolazi i ekipa iz Italije koja se prijavila na natječaj za izlagače u prosincu prošle godine te su dobili priliku izlagati svoja djela u Laubi", s ponosom ističe Jelena.

Činjenica jest kako Lauba čitavo vrijeme od svog osnutka potiče suvremene mlade umjetnike stoga je umjetnički sajam idealan za mlade i neafirmirane umjetnike koji mogu pokazati svoje radove, a s druge strane moći ćete vidjeti i izlagače starijih generacija. Očekuje nas šarolikost umjetnosti od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas, a upravo spomenuta galerija iz Padove, Marco Antonio Patrizio, donosi radove imena poput Picassa i Josefa Albersa.

Zagreb, 170519.
Lauba.
Razgovor s voditeljicom Laube Jelenom Pavlinusic povodom izlozbe Nesvrstani u Laubi.
Na fotografiji: Tena Baksaj.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

"Izložbeno prodajni program se sastoji od galerija koje zastupaju svoje umjetnike koji su nešto stariji, dok drugi dio programa daje prostora solo izlagačima, tj. umjetnicima mlađe generacije koji će dobiti priliku prezentirati svoje radove samostalno, ne u sklopu galerija", nadovezuje se Tena.

Obje se slažu kako je u posljednje vrijeme u Zagrebu puno inicijativa koje prate modernu scenu, ali postavlja se pitanje koliko je to u našoj mogućnosti . Obje smatraju kako se tržište umjetnina tek mora definirati i stabilizirati na neki način, a nadaju se kako će Nesvrstani u tome na svojevrstan način i pomoći.

"Ove godine Nesvrstani se sastoje od brojnih likovnih radionica, poput one stirotiska koju vodi ulični umjetnik Mane Mei, kojeg svi znamo sa zagrebačkih ulica zahvaljujući njegovim pozitivnim porukama. U panel diskusijama razgovarat će se o financijskom okviru tržišta nekretnina gdje će stručnjaci na tom polju govoriti o tome koji su sljedeći koraci na tržištu nekretnina i što oni preporučuju u tom smislu, prvenstveno što se odnosi na porezne olakšice i slično. Također, imamo i primjere dobre prakse gdje nam gostuje gospodin Kristian Jarmuschek koji je osnivač berlinskog sajma umjetnina i jedan od predsjednika udruge galerista u Njemačkoj", ističe Jelena.

Zagreb, 170519.
Lauba.
Razgovor s voditeljicom Laube Jelenom Pavlinusic povodom izlozbe Nesvrstani u Laubi.
Na fotografiji: Jelena Pavlinusic, Tena Baksaj.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Priznaje kako je čitava umjetnička situacija još uvijek centrirana u Zagrebu, a ove godine su se za Nesvrstane izvan Zagreba prijavili samo Galerija Pula i Galerija S iz Koprivnice. Ipak, čini se kako se situacija mijenja, a jedan od problema kojima će se Nesvrstani pozabaviti jest i radionica koja će pomoći s administrativnim situacijama.

"Radionicu ''Što nakon Akademije'' vodit će umjetnica Ivana Tkalčić, a radionica je namijenjena svim studentima, odnosno alumnima Likovnih Akademija u Hrvatskoj i naravno, svima ostalima koji su zainteresirani, tu je i fokus kako se razviti samostalno kao umjetnik nakon završetka Akademije što može biti dosta veliki problem. Radionica će pokriti teme od nekih osnovnih stvari poput kako dobro napraviti CV, kako se prijaviti na galeriju da ostvarite želju da nešto izložite, pa sve do toga kako se prijavljivati na rezidencije. Sve skupa, savjeti koji će pomoći kod ''izgubljenosti'' nakon samog kraja školovanja što se tiče tih administrativnih stvari", naglašava Jelena.

A Nesvrstani će i ove godine napraviti mali make over, ovoga puta na Prilazu Baruna Filipovića. Susjedna zgrada, koja je uz Laubu jedina sačuvana zgrada iz kompleksa bivše konjaničke vojarne, dobiti će sasvim novo ruho. Naime, zgrada će biti oslikana od strane pet street art umjetnika. To su Tea Jurišić, berlinski ulični umjetnik DOME – Christian Krämer, Ana Ratković Sobota, Dominik Vuković te Ivan Blažetić ŠUMSKI.

"Tako želimo oživiti ovaj dio grada, jer uz Laubu se ovdje ne nalazi previše umjetničkih sadržaja, zapravo su većinom industrijske zgrade i vjerujemo kako će ovako nešto pridonijeti Črnomercu kao kvartu. Naravno, imamo i glazbeni program koji uključuje tri koncerta, prvi dan u četvrtak je Kensington Lima, u petak Chui, dok će subotu nastupati Miki Solus i DJ trio – LEILAMARINAENA, a u nedjelju Mario Kovač. Isto tako, tijekom dana će nastupati mnogobrojni DJ-i koji će biti zaduženi za zabavu i dobru atmosferu", navodi Tena.

Osim glazbe, Nesvrstani će u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom prikazivati Hrvatski eksperimentalni film analognog doba gdje imamo kratke projekcije umjetničkih video radova. Sve su to filmovi s potpisom velikih umjetnika kao što su Ivan Martinac, Miroslav Mikuljan, Ivan Ladislav Galeta, Ivan Faktor, Željko Kipke i Zdravko Mustać.

A sam šećer na kraju za sve posjetitelje su organizirane kave između galerista i umjetnika u subotu i nedjelju, u periodu od 11 do 14 sati, gdje će svi prisutni na neformalan način moći čuti zanimljivosti vezane uz izlagače, radove koje se predstavljaju. Moći ćete se upoznati s njima, razmijeniti informacije i saznati sve što vas je oduvijek interesiralo, Stoga, vidimo se od četvrtka u Laubi!

nesvrstani 2019_trailer_FINAL low za WEB from Jelena P on Vimeo.

Linker
16. travanj 2024 09:26