HBO
Povratak na male ekrane

Zašto svi pričaju o seriji 'Twin Peaks' ovih dana?

U nedjelju, 21. svibnja emitirana je prva epizoda nove sezone kultnog serijala 'Twin Peaks' koja se nakon 25 godina vratila na male ekrane. S nešto novih i mnogo starih lica koja su utjelovila kultne likove poput Kylea McLachlana, Sherilyn Fenn, Mädchena Amicka, Sheryl Lee, Dana Ashbrooka, serija je zadržala prepozantljivu atmosferu svog tvorca Davida Lyncha koji je ponovno uzeo redateljsku palicu u ruke.

I dobro da je, jer "Twin Peaks" bez 71- godišnjeg Davida Lyncha ne bi bio to što jest. Nova 18-dijelna limitirana serija koju je u cijelosti režirao nastavlja se 25 godina nakon što je stanovnike dražesnoga sjeverozapadnoga gradića zapanjilo šokantno ubojstvo kraljice školskog plesa Laure Palmer. Iako se već na početku druge sezone otkrilo tko je ubio Lauru Palmer, mnogi su događaji iz prethodnih sezona ostali nerazjašnjeni čime se mračna atmosfera čite fokus na ćudljive likove i događaje vraćaju na male ekrane. Navodno čak niti glumci koji utjelovljuju galeriju likova u seriji nisu upoznati s cijelom radnjom nove sezone već su prepušteni vizionarskom vodstvu samog redatelja. Jedino je FBI agent Cooper, kojeg ponovno glumi, danas nešto stariji Kyle MacLachlan, pročitao cijeli scenarij.

Kada se emitirala prva sezona "Twin Peaksa" na kanalu ABC, tamo davne 1990., američki je uradak pomaknuo percepcije gledatelja o televizijskim serijama. Narativ i vrijeme radnje potpuno su odskakali od svega što su komercijalne televizije nudile u svojim programima, a pokušaj da se shvati nedokučiv um genijalca Lyncha postao je nedostižan cilj koji traje još i danas.

"Twin Peaks" je završio s emitiranjem 10. lipnja 1991. kada je u dvije sezone prikazano prvih 30 epizoda, a Lynch je još nakon toga snimio i filmski nastavak "Fire Walk With Me". Ekipa serije gostovala je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu gdje su prikazane prve dvije epizode nove sezone, a sada je na redu uzbudljivi nastavak u obliku treće sezone koju možete pratiti svakog ponedjeljka na kanalu HBO.

Linker
10. travanj 2024 03:49