promo Dubrovačke igre
47 festivalskih dana

Zatvorene su Dubrovačke ljetne igre: Okupile su gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta

Dubrovačke ljetne igre u svojoj su jubilarnoj sedamdesetoj sezoni okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa.

U atriju palače Sponza održana je konferencija za medije na kojoj su govorili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld povodom programa „Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu“.

promo

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek govoreći o Igrama naglasila je kako je ovo izdanje pokazalo točno onaj smjer koji je Ministarstvo željelo ostvariti dajući mandat intendantici Dori Ruždjak Podolski, održavajući tako bogat kulturni kapital koji Igre nose s potrebom da se osmisli europski relevantan i suvremen kulturni festival koji će publici ponuditi najbolje od hrvatske i svjetske umjetnosti. Istaknuvši kako su Dubrovačke ljetne igre produkcijski najkompleksniji festival u Hrvatskoj, ministrica je čestitala vodstvu na sjajnim obljetničkim Igrama te zaželjela uspjeh u pripremi sljedećih, a tim povodom najavila je i promjenu trajanja mandata intendanta s dvije na četiri godine.

Gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako su ciljevi da Igre budu dubrovačke, hrvatske i međunarodne postignuti te da je program bio izvanredan. Program 70. Igara sadržavao je i brojna gostovanja, pa je tako Rene Medvešek postavio hit predstavu „Tko pjeva zlo ne misli“ Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na otvorenoj pozornici u parku Gradac. Na istoj lokaciji izvedena je kultna satirična farsa „Balkanski špijun“. Sjajna predstava prema antologijskom tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda nasmijala je mnogobrojnu festivalsku publiku do suza, a Gradac je obje večeri bio ispunjen do posljednjeg mjesta. U dramskom programu 70. Igara tradicionalno je gostovao Studentski teatar Lero s predstavom Kaplje autora i redatelja Davora Mojaša, dok su u ambijentu tvrđave Bokar izvedene tri monodrame: mono-opera po Gogoljevoj kratkoj priči „Dnevnik jednog luđaka“ u režiji Marjana Nećaka i u izvedbi maestralnog Ozrena Grabarića, zatim virtuozna monodrama „Mistero buffo“ prema djelu nobelovca Daria Foa, u izvedbi Dražena Šivaka i režiji Lee Delong te monodrama „Soba za poglede“ prema tekstu Virginije Woolf „Nova haljina“, u izvedbi Ivane Buljan Legati i režiji Marine Petković Liker.

Jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih baleta u svijetu, slavni Marijinski teatar, nastupio je početkom kolovoza na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, zadivivši brojnu publiku koja je na ovaj program stigla iz čitave regije. Park Gradac na dva je dana pretvoren u kulisu baleta u dva čina Četiri godišnja doba u koreografiji Ilje Živoja pripremljenog na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju.

Folklorni program Igara obilježilo je zajedničko slavlje Igara i Ansambla Lado, koji ove godine također obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja. Tradicionalno je i Folklorni ansambl Linđo nastupio u okviru jubilarnih Igara i to četiri puta, a na svojoj prvoj festivalskoj izvedbi na taraci tvrđave Revelin ugostili su i KUD Jedinstvo iz Splita.

Jaki glazbeni program donio je velika imena i izuzetne programe. Tradicionalno, dio festivalskog programa je i suradnja s dva filmska festivala pa je i dubrovačka publika uživala u najboljim filmskim ostvarenjima iz Pule i Motovuna.

U sklopu programa razvoja publike „Ključevi od Grada“, održani su mnogobrojni i raznovrsni programi, uključujući i premijerne projekcije dva dijela dokumentarnog filma „Grad od Igara, Igre od Grada“ autora Vedrana Benića, a u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Dubrovačkih ljetnih igara te trodnevni simpozij „Future of Ambience“ koji su Dubrovačke ljetne igre organizirale povodom 70. godišnjice svog istraživanja ambijentalnosti i site-specific izvedbi unutar dvogodišnjeg projekta pod naslovom Future Epics koji se bavi razvojem novih pristupa kulturnoj baštini.U sklopu obilježavanja Orlandove godine, a u okviru „Ključeva od Grada“ za djecu i mlade, besplatna izvedba lutkarske predstave talijanske družine Figli d’Arte Cuticchio „Bijesni Orlando“ pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Rezervata Lokrum, zabavila je najmlađu publiku na taraci tvrđave Revelin.

Već tradicionalno Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije velikim gala koncertom zatvorio Dubrovačke ljetne igre ispred crkve sv. Vlaha, ove godine pod ravnanjem svog šefa dirigenta Enrica Dinda uz gostovanje virtuoznog mladog udaraljkaša Simona Rubina. Nakon koncerta uslijedila je kratka ceremonija zatvaranja 70. Igara, s predstavnicima ovogodišnjeg dramskog, ali i glazbenog festivalskog ansambla.

Uslijedila je i dodjela Nagrada Orlando Hrvatske radiotelevizije za najbolja umjetnička ostvarenja u programu 70. Igara. Ovogodišnji laureati su glazbenici Luka Šulić i Aljoša Jurinić za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza, dramska umjetnica Doris Šarić Kukuljica za ulogu Mare u predstavi Geranium Iva Vojnovića dok je Grand prix Orlando za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen Milki Podrug Kokotović.

Linker
25. travanj 2024 08:30