JESEN JE NEZAMISLIVA BEZ NJIH

4 juhe koje se moraju naći na jesenskom meniju: Verzije s voćem pravo su iznenađenje

  • 16.11.2019. u 13:24

  • Autor:
    • Diana Šetka

StockFood
Jesenski meni nezamisliv je bez juha i ujušaka čiji će okus dodatno osnažiti sezonsko voće.

JUHA OD ŠLJIVA

SASTOJCI 25 dag šljiva, 2 kockice šećera, malo cimeta, 1 limun, 1 dl crnog vina, 1 žlica brašna, malo maslaca, nekoliko klinčića, 2 žlice mascarponea

StockFood

PRIPRAVA Šljive oprati, razrezati na četvrtine i s malo cimeta i korice limuna kuhati u malo vode. Dodati klinčiće, kockicu šećera i crno vino te kuhati dok šljive ne omekšaju. U drugoj posudi na malo maslaca otopiti kockicu šećera i prepržiti brašno. Zapršku razrijediti s malo vode i dodati u šljive te još jednom prokuhati. Poslužiti sa žličicom mascarponea.

AJNGEMAHTEC

SASTOJCI 40 dag pilećih krilaca, bataka, 30 dag želuca, jetrica, srca, 2 l vode, 1 vezica peršina, celera i mrkve, malo graška, malo karfiola, 1 žlica soli, 2 dag maslaca, 1 žlica oštrog brašna

ZA ŽLIČNJAKE 5 dag pilećih jetrica, 1 jaje, ½ žličice soli, 2 žlice sjeckanog peršina, 6 dag oštrog brašna

ZA POSLUŽIVANJE 2 žlice sjeckanog peršina

Dubrovnik,231019. Juhe radjene u okviru radionica Good Food Festivala Foto : Sasa Buric / Cropix
Saša Burić / Hanza Media

PRIPRAVA Krilca odvojiti od bataka te ih s iznutricama složiti u dublju širu posudu i preliti mlakom vodom. Zatim dodati na kolutiće narezano korjenasto povrće, posoliti i polupokriveno kuhati na laganoj vatri 40 minuta. Rastopiti maslac i dodati brašno te napraviti svijetlu zapršku. Podliti je toplim temeljcem i dodati u juhu. Za žličnjake jetrica očistiti od žilica te sitno nasjeckati. Jaje istući sa solju, dodati jetrica i sjeckani peršin i sve dobro izmiješati. Postupno dodavati brašno i miješati dok smjesa ne postane glatka, ali pomalo tekuća. U široj posudi zakipiti vodu, žlicom odvajati smjesu i kuhati desetak minuta. Zatim žličnjake ocijediti i staviti u ajngemahtec. Prije posluživanja juhu dekorirati sjeckanim peršinom.

ZAGORSKA JUHA

SASTOJCI 30 dag šampinjona, 2 glavice luka, 10 dag dimljene vratine, 10 dag mesnate slanine, 1 veća mrkva, 1 veći krumpir, 2 režnja češnjaka, 1 lovorov list, 1 dl bijelog vina, 1 dl kiselog vrhnja, 1 žlica svinjske masti, sol, papar, 2 žličice slatke mljevene paprika, 5 dl pilećeg temeljca

Dubrovnik,231019. Juhe radjene u okviru radionica Good Food Festivala Foto : Sasa Buric / Cropix
Saša Burić / Hanza Media

PRIPRAVA Krumpir narezati na kockice i kuhati u posoljenoj vodi. Vratinu narezati na kockice i prepržiti na svinjskoj masti. Dodati sjeckani luk i pirjati ga dok ne zazlati. Zatim dodati slaninu, češnjak, na kockice narezanu mrkvicu, list lovora, sol, papar i papriku, a nakon 3 minute i na listiće narezane šampinjone te prijati dok povrće ne omekša. Uliti vino, a kad alkohol ispari, dodati krumpir i pileći temeljac. Kuhati desetak minuta. Prije posluživanja u juhu dodati kiselo vrhnje i kratko prokuhati. Po potrebi dodatno posoliti i popapriti.

ISTARSKA SUPA S DUNJOM

SASTOJCI 4 dl crnog vina (teran, merlot), 15 dag dunja, 5 dag šećera, papar, domaći kruh

Dubrovnik,231019. Juhe radjene u okviru radionica Good Food Festivala Foto : Sasa Buric / Cropix
Saša Burić / Hanza Media

PRIPRAVA Dunju narezati na tanje kriške, koru ostaviti, a ukloniti dio sa sjemenkama, premazati ih maslinovim uljem te peći u pećnici na papiru za pečenje oko pola sata na 180 stupnjeva. Pečene dunje staviti u manju zdjelicu, dodati ugrijano vino, šećer, do 2 žlice maslinova ulja te svježe mljeveni papar i promiješati. Kriške odstajalog kruha premazati maslinovim uljem, posuti svježe mljevenim paprom s obje strane i popeći na zagrijanoj tavici dok ne zazlate. Istarska supa pije se iz glinenog ćupa, a poslužuje se s kriškom prepečenog kruha.

Recepti: Sandra Rončević, Karmela Karlović i Stephen Breslin/Gourmet Experience Croatia