Porukom sam, svega dan ranije, na engleskom jeziku primila poruku s tek nekoliko detalja o večeri: Lokacija Museum Katran, početak u 18 sati, tema je Cabaret, bit će stepenica, vanjskih i unutarnjih dijelova večere – odjenite se prikladno, comfy chic.
Na samom ulazu dočekala nas je otvorena vatrica te smo se popeli u naš pop-up restoran koji je izgledao čarobno – samo na jednu noć. Dočekao nas je koktel s okusom đumbira savršen za hladnu zimsku večer, a vizualnu draž dalo mu je posluživanje u prozirnim vrećicama i slamkom stegnutom ukrasnom mašnom.
Za dugačkim 'obiteljskim' Gipsy stolom sjedilo nas je pedesetak. Čaše koje je obasjavao plamen svijeće pružile su posebnu čar koja nije jenjavala cijelu večer. Gosti nisu unaprijed znali što je na meniju, stoga je svaki od pet sljedova jela, serviranih uz prikladna vrhunska vina, izazvao podignute obrve, zatvorene oči, komentiranje svakog od okusa. A tek kad su na kraju večere pročitali menu...
Sva jela, osim deserta, pripremljena su na otvorenoj vatri. Dramatici cijele večeri definitivno su pridonijeli bend Gadjo Manouche, akrobati, gutači vatre i gatare.
Ovo je, dakle, vrlo ukratko, upečatljiv dojam koncepta 'lutajućih' pop-up evenata s večerom - the Gypsy Table (Ciganski Stol), koji donosi vrhunske kulinarske doživljaje i kuharske talente iz cijele Hrvatske, te pruža gastro iskustvo kroz lokalno nabavljene namirnice poslužene na nevjerojatne načine na najoriginalnijim lokacijama cijele Hrvatske. Kod nas tek dobiva na popularnosti, dosad je održan drugi put u Zagrebu, prije toga gostovao je dvaput u Dubrovniku. Ovakve večere privlače takozvanu 'eksperimentalnu klijentelu' koja nema za cilj samo uživati u vrhunskoj hrani već i steći nova gastro, ali i životna iskustva i doživljaje kakve standardni restorani rijetko mogu pružiti.
Ovaj put za gastro užitak pobrinuli su se chefovi Marin Rendić koji je pripremio file plemenite ribe, Vedran Stojanac s jelom zabavnog naziva žabe, zeko i potočić, Teo Ivanišević s pohanom telećom glavom uz koji je servirao čips od kestena, couli od dunje, zobena kaša i bijelih tartufa, domaćin Richard Gruica s jelom Dan na farmi i Robert Hromalić koji je radio Lemon confit. Ova večera je donijela i jedan novitet, osim vina vinara Meneghetti, Roxanich, Krauthaker i Tomac, spicy aperitiva Zvonimira Lovrenčića, gosti su mogli probati koktel 'Forever' Marijana Maksana koji je poslužen uz drugi slijed.
Gosti su donijeli su i igračku koju organizator donira dječjem odjelu jedne zagrebačke bolnice. I dok će gastro stručnjaci itekako imati što reći o svakom serviranom jelu, mi otkrivamo fantastično osmišljen jelovnik.
Menu je glasio ovako:
Aperitiv by Zvonimir Lovrenčić
Name: Spicy Gipsy Sour
Gin zuidam Dutch Courage old tom, cijeđena limeta,homemade šećerni sirup od kamilice i đumbira, Pimento
Act one by Marin Rendić
File plemenite ribe
Curry leća, jus od školjki, crni češnjak
Vino: Meneghetti, white
Act two by Vedran Stojanac
Žabe, zeko i potočić
Žablji krakovi, jetra kunića, slatko i kiselo vrhnje, suhe šumske gljive, ledeni dragoljub
Drink : Cocktail Forever by Marijan Maksan
Gin Mare, Italicus Drapo bianco, Prosseco brut, Lavanda bitter, Zlatni listići
Act three by Teo Ivanišević
Pohana teleća glava
Čips od kestena, couli od dunje, zobena kaša, bijeli tartufi
Vino : Krauthaker,Chardonnay Rosenberg
Act four by Richard Gruica
Dan na farmi
Pečena slanina, „Hash“ od gomoljastog povrća, kestena i luka, pire od bundeve, demi-glace od drenka i pržene svinjske uši.
Vino: Roxanich, Merlot 2007
Act five by Robert Hromalić
Lemon confit
Confit od limuna, gel od limuna i mente, krema od limuna, biskvit od limuna, bergamot ganache
Vino: Tomac, Rose pjenušac