PR
GIPSY TABLE

Bili smo na tajnoj večeri na koju se uistinu trebalo odvažiti!

'Na kakvu večeru ideš? Gdje? S kim? Što će biti na meniju?', zanimalo je moje prijatelje kad sam im na subotnjoj kavi rekla da sutradan navečer idem na Gipsy Table pop-up večeru. Moje 'nemam pojma' njima je zvučalo neuvjerljivo i gotovo ih je iznerviralo, iako je bilo iskreno. Tek kad sam im krenula objašnjavati da čar mog izlaska te večeri leži upravo u tim nepoznanicama, zaintrigirala sam ih...

Porukom sam, svega dan ranije, na engleskom jeziku primila poruku s tek nekoliko detalja o večeri: Lokacija Museum Katran, početak u 18 sati, tema je Cabaret, bit će stepenica, vanjskih i unutarnjih dijelova večere – odjenite se prikladno, comfy chic.

Na samom ulazu dočekala nas je otvorena vatrica te smo se popeli u naš pop-up restoran koji je izgledao čarobno – samo na jednu noć. Dočekao nas je koktel s okusom đumbira savršen za hladnu zimsku večer, a vizualnu draž dalo mu je posluživanje u prozirnim vrećicama i slamkom stegnutom ukrasnom mašnom.

PR
Jedan od koktela na večeri

Za dugačkim 'obiteljskim' Gipsy stolom sjedilo nas je pedesetak. Čaše koje je obasjavao plamen svijeće pružile su posebnu čar koja nije jenjavala cijelu večer. Gosti nisu unaprijed znali što je na meniju, stoga je svaki od pet sljedova jela, serviranih uz prikladna vrhunska vina, izazvao podignute obrve, zatvorene oči, komentiranje svakog od okusa. A tek kad su na kraju večere pročitali menu...

PR

Sva jela, osim deserta, pripremljena su na otvorenoj vatri. Dramatici cijele večeri definitivno su pridonijeli bend Gadjo Manouche, akrobati, gutači vatre i gatare.

PR

Ovo je, dakle, vrlo ukratko, upečatljiv dojam koncepta 'lutajućih' pop-up evenata s večerom - the Gypsy Table (Ciganski Stol), koji donosi vrhunske kulinarske doživljaje i kuharske talente iz cijele Hrvatske, te pruža gastro iskustvo kroz lokalno nabavljene namirnice poslužene na nevjerojatne načine na najoriginalnijim lokacijama cijele Hrvatske. Kod nas tek dobiva na popularnosti, dosad je održan drugi put u Zagrebu, prije toga gostovao je dvaput u Dubrovniku. Ovakve večere privlače takozvanu 'eksperimentalnu klijentelu' koja nema za cilj samo uživati u vrhunskoj hrani već i steći nova gastro, ali i životna iskustva i doživljaje kakve standardni restorani rijetko mogu pružiti.

PR

Ovaj put za gastro užitak pobrinuli su se chefovi Marin Rendić koji je pripremio file plemenite ribe, Vedran Stojanac s jelom zabavnog naziva žabe, zeko i potočić, Teo Ivanišević s pohanom telećom glavom uz koji je servirao čips od kestena, couli od dunje, zobena kaša i bijelih tartufa, domaćin Richard Gruica s jelom Dan na farmi i Robert Hromalić koji je radio Lemon confit. Ova večera je donijela i jedan novitet, osim vina vinara Meneghetti, Roxanich, Krauthaker i Tomac, spicy aperitiva Zvonimira Lovrenčića, gosti su mogli probati koktel 'Forever' Marijana Maksana koji je poslužen uz drugi slijed.

PR
Jedno od jela posluženih na večeri

Gosti su donijeli su i igračku koju organizator donira dječjem odjelu jedne zagrebačke bolnice. I dok će gastro stručnjaci itekako imati što reći o svakom serviranom jelu, mi otkrivamo fantastično osmišljen jelovnik.

PR
Desert

Menu je glasio ovako:

Aperitiv by Zvonimir Lovrenčić

Name: Spicy Gipsy Sour

Gin zuidam Dutch Courage old tom, cijeđena limeta,homemade šećerni sirup od kamilice i đumbira, Pimento

Act one by Marin Rendić

File plemenite ribe

Curry leća, jus od školjki, crni češnjak

Vino: Meneghetti, white

Act two by Vedran Stojanac

Žabe, zeko i potočić

Žablji krakovi, jetra kunića, slatko i kiselo vrhnje, suhe šumske gljive, ledeni dragoljub

Drink : Cocktail Forever by Marijan Maksan

Gin Mare, Italicus Drapo bianco, Prosseco brut, Lavanda bitter, Zlatni listići

Act three by Teo Ivanišević

Pohana teleća glava

Čips od kestena, couli od dunje, zobena kaša, bijeli tartufi

Vino : Krauthaker,Chardonnay Rosenberg

Act four by Richard Gruica

Dan na farmi

Pečena slanina, „Hash“ od gomoljastog povrća, kestena i luka, pire od bundeve, demi-glace od drenka i pržene svinjske uši.

Vino: Roxanich, Merlot 2007

Act five by Robert Hromalić

Lemon confit

Confit od limuna, gel od limuna i mente, krema od limuna, biskvit od limuna, bergamot ganache

Vino: Tomac, Rose pjenušac

Linker
24. travanj 2024 11:00