Jakov Novak
Što i gdje pojesti?

Gastro vodič kroz Advent u Zagrebu

Da vas netko pita što je ključni faktor zbog kojeg ćete se vratiti na određeno mjesto, što biste odgovorili?

S obzirom da je glavna zagrebačka tema posljednjih dva tjedna Advent, nama su gastro delicije bile glavni faktor. Složit ćete se kako je Advent u Zagrebu ove godine bogatiji i raznovrsniji nego bilo koje godine dosad, a ponekad je baš zbog toga teško odlučiti gdje i na što. Osim u slučaju da već imate svog adventskog gastro favorita. Ovih smo dana prošetali svim adventskim lokacijama i došli smo do zaključka kako na svakom koraku možete pojesti nešto ukusno, slatko ili slano i inspirirano vrlo različitim svjetskim kuhinjama. Naravno kobasica na sto načina ipak je hrvatski bestseller, ali nismo odoljeli niti domaćoj tradicionalnoj kuhinji koju nude brojne adventske kućice.

Naša šetnja u jedno pravo zimsko popodne rezultirala je ovim gastro odabirom. Svakako kušajte što ove kućice nude.

Priča s Griča – Advent na Vranicanijevoj livadi

As u rukavu: kućica Gavella s toplom domaćom ponudom jela kao što su sarma u šlafroku, burger od faširanaca, a i čvarci su delicija.

Advent na Strossu

As u rukavu: tri grijane simpatične kupolice u kojima možete odmoriti i ugrijati se, a za nepce nam je zapela i konoba Težok s Visa gdje ćete kušati tradicionalne specijalitete poput Viške pite i Viške riblje juhe.

Fuliranje kod Uspinjače

As u rukavu: slasne germknedle s čokoladom, vanilijom i posipane makom kod Azteca i vafle koje će vam servirati na štapiću u Wafleku.

Advent na Europskom trgu

As u rukavu: egzotični splitski burgeri iz Splita s umakom od Tullamore Dew whiskeyja nude se u kućici DeBelly, svježe kamenice kod Bota Šare, tu je i Bistro 75 s jednim od najboljih pulled pork sendviča u gradu, a za 'slatki zub' svakako kušajte originalne talijanske slastice kojima je teško odoljeti. Za prigristi nešto na brzinu nemojte zaobići Cheese bar na početku Cesarčeve.

Fuliranje u Kurelčevoj

As u rukavu: kuhinja sa Sri Lanke u prikolici Curry Bowl za sve koji vole ljuto i konkretno, topli ukusni gulaš kušajte u Programu dok će vas Rougemarin ponuditi s 'egzotičnim' stilovima pripremanja kobasica poput španjolskog, portugalskog i poljskog.

Market u Martićevoj

As u rukavu: ukusni sendviči s egzotičnim dodacima senfa, meda, tartufa, artičoka nude se kod kućice Indirekt, varivo od slanutka, kobasice i špinata i slasni kolač od mrkve možete kušati kod Otto&Frank kućice, a za talijansku kuhinju potražite Canttinu.

Advent na Zrinjevcu

As u rukavu: originalni domaći štrukli kod Štruklice su hit i gulaš u kruhu u kućici Lefty's, a ovdje ćete kušati i puno tradicionalnih hrvatskih kolača

Ledeni park na Tomislavcu

As u rukavu: alkoholni čajevi na kućici T&T, vrhunski roštilj na Placu, tradicionalni turski specijaliteti baklave, falafeli, lokumi, halve u Lokmi i svježe sredele u Ribicama.

Linker
10. travanj 2024 11:46