Promo
Library of Croatia

Hrvatska postaje prva virtualna knjižnica na svijetu s tisućama raznovrsnih izdanja

Svatko tko se zatekne na području Hrvatske moći će besplatno i anonimno čitati publikacije na raznim svjetskim jezicima. Od svjetskih književnih klasika, preko turističkih vodiča i kuharica pa sve do poezije i ljubavnih romana, virtualna knjižnica sadržavat će tisuće zanimljvih naslova.

Svatko tko se zatekne na području Hrvatske moći će besplatno i anonimno čitati publikacije na raznim svjetskim jezicima. Od svjetskih književnih klasika, preko turističkih vodiča i kuharica pa sve do poezije i ljubavnih romana, virtualna knjižnica sadržavat će tisuće zanimljvih naslova.

Ovoga proljeća sve stanovnike i posjetitelje Hrvatske očekuje prava književna poslastica. Naime, Hrvatska postaje prva zemlja s virtualnom knjižnicom na svijetu veličine cijele države. Putem otvorene digitalne platforme i pripadajuće aplikacije moći ćemo neograničeno i besplatno čitati tisuće knjiga i publikacija na raznim svjetskim jezicima.

Virtualnoj knjižnici Library of Croatia moći će pristupiti svi koji se nađu na teritoriju Hrvatske, bilo da knjige čitaju na računalima, pametnim telefonima ili tabletima. Ovu inovativnu platformu u cijelosti je osmislio i razvio interdisciplinarni tim hrvatskih stručnjaka s ciljem rušenja barijera između ljudi i pisane riječi u svim oblicima.

Promo

Jedinstvena e-knjižnica u svijetu

Njome se također potiče razvoj čitalačke kulture na dosad neviđen način i stvaraju se nove mogućnosti za gotovo sve sektore društva, javne i privatne: kulturu, izdavaštvo, obrazovanje, turizam i ekonomiju. Hrvatska e-knjižnica jedinstvena je u svijetu jer je uspjela pretvoriti cijelu državu u knjižnicu, slobodno dostupnu svim ljudima unutar njenih granica (a određen sadržaj i po cijelom svijetu), bez obzira na njihovu lokaciju, dob, kupovnu moć i obrazovanje.

Osim hrvatskih i svjetskih klasika, beletristike, publicistike, turističkih vodiča i drugog, Library of Croatia omogućava anonimno čitanje, font za disleksiju, izgradnju privatnih i javnih kolekcija unutar platforme, unošenje privatnih i javnih bilješki te mogućnost samoizdavaštva za samostalne autore.

Promo

Neka se znanje širi posvuda

"Ova platforma i proizvod otvaraju novi svijet za cijelo društvo Hrvatske. Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Naši partneri podržavaju inovativnu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i za obrazovanje i turizam i doprinose da se znanje širi posvuda dok unaprjeđuju svoje poslovanje," izjavila je Mirela Rončević, autorica ideje čiji je globalni naziv One Country One Library.

Promo

Ideja otvorene knjižnice prvi put je predstavljena Hrvatskoj putem pilot projekta Croatia Reads koji je za vrijeme zimskih blagdana 2016. godine privukao desetke tisuća korisnika diljem zemlje. Upravo je ovaj neočekivan uspjeh bio razlog za izgradnju otvorene virtualne knjižnice.

"Čast nam je i zadovoljstvo da ova priča kreće iz države koja će zapravo postati primjer drugima", dodala je Rončević nakon prve svečane prezentacije projekta 21. ožujka u Zagrebu.

Linker
26. travanj 2024 17:16