Promo
VIŠE OD 20 TISUĆA GLEDATELJA

Interes je velik: Film 'Koja je ovo država' imao drugo najbolje otvaranje

Novi film redatelja Vinka Brešana tijekom prvog vikenda je u kina privukao više od 23 tisuće gledatelja, što je drugi najbolji rezultat hrvatske kinematografije.

Film "Koja je ovo država" redatelja Vinka Brešana tijekom prvog vikenda je zabilježio impresivno otvaranje: pogledalo ga je čak 23212 gledatelja, što su najbolje brojke od osamostaljenja Hrvatske, nakon filma Svećenikova djeca, Brešanove uspješnice iz 2013. godine.

Ovako odličan rezultat prvog vikenda mogao se naslutiti nakon svečanih premijera u Zagrebu, Rijeci i Splitu, na kojima je publika pljeskom i oduševljenjem dočekala filmsku ekipu. Uz Brešana, producenta Maloču i scenarista Matišića, u filmu su se svoje mjesto našli i glumci Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Zdenko Jelčić, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota i mnogi drugi.

Zbog tematike kojom se bavi - svakodnevnim apsurdima države i društva u kojem živimo, film je izazvao polemike i žestoke reakcije i prije pojavljivanja u kinima. Naime, video navodnog kulturno umjetničkog društva Vuk Karadžić iz Hrvatske koji pjesmom slave pokojnog predsjednika Tuđmana izmamio je više stotina tisuća pregleda i izazvao brojne rasprave na društvenim mrežama, a jednako se šokantnom pokazala i scena u kojoj lopovi u hrvatskim dresovima provaljuju u grobnicu Franje Tuđmana i bježe s lijesom.

Otvaranje kontroverznih tema Vinku Brešanu nije nimalo strano, jer je riječ o redatelju najnagrađivanijih i najgledanijih filmova od samostalnosti Hrvatske - "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal" i "Svećenikova djeca" koje je u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi.

Linker
10. travanj 2024 05:12