Profimedia
KLASICI NA EKRANU

Jednostavno morate pogledati ovih 5 filmova Heatha Ledgera

Velike stvari su bile ispred Heatha Ledgera, australskog glumca koji je preminuo na današnji dan, 22. siječnja 2008. godine. Nešto manje od tri mjeseca prije 29. rođendana slučajno je uzeo preveliko dozu tableta koje je dobio na recept i nije doživio nominaciju i, kasnije, osvajanje Oscara za ulogu Jokera u sjajnom "Vitezu tame."

Uzme li se u obzir da je Joker bio njegova zadnja uloga i da je njome visoko postavio ljestvicu po kojoj će se mjeriti svi budući filmski zlikovci, lako je zaboraviti da je Heath Ledger u karijeri glumio u samo 16 filmova i da čak nije uspio dovršiti svoj zadnji film "Imaginarij Dr. Parnassusa" Terryja Gilliama. Iako se na trenutke moglo činiti da je jedan od holivudskih velikana, Ledger je ustvari tek bio na početku i najveće stvari su tek trebale uslijediti.

Nije pretjerano reći da je Heath Ledger svaki film u kojem se pojavio digao na višu razinu, ali u ovih pet je posebno zabljesnuo svojim talentom, vještinom i glumačkim umijećem.

"Vitez Tame", 2008.

Iako su Jokera glumile i veličine kao što su Cesar Romero i Jack Nicholson, Ledgerovog Jokera će biti teško nadmašiti. Šizofren, psihotičan, poremećen, ali kroz sve to nekako duboko emocionalan, Ledger je bio toliko zaokupljen ovom ulogom da je njome postao opsjednut. Čak je i napisao esej iz perspektive lika, mjesecima tražio pravu frekvenciju Jokerovog smijeha i sam režirao lažne video poruke Gotham Cityju kako bi se što bolje reflektirale njegov karakter. Ljubičasto zelena oprava, koja je zaštitni znak lika, ovdje se ne čini kao odjeća iz crtića, već kao uniforma za rat protiv Batmana. Nezaboravno.

"Planina Brokeback", 2005.

U filmu o zabranjenoj muškoj ljubavi Ledger glumi šutljivijeg od dvojice likova, onoga koji i kada odluči progovoriti – mumlja. Njegova tiha priroda čak je i predmet šale u filmu, a unatoč manjku riječi, on se uspijeva nametnuti i izraziti, pokazati karakter. Njegov lik se mijenja polako, bez eksplozije i bez prijelomnih događaja. Ledger je izjavio da mu je inspiracija za film bio njegov vlastiti ujak koji je istovremeno bio gay i homofob. Upravo taj sukob činjenice da nekoga možemo istovremeno voljeti i mrziti, i to zbog razloga koji su potpuno izvan naše kontrole, čini "Planinu Brokeback" odličnim filmom.

"10 razloga zašto te mrzim", 1999.

Ovo je prvi film s kojim se Australac Heath Ledger predstavio američkoj publici i to pjevajući hit "Can't Take My Eyes off of You". Krajem devedesetih još je bio samo sladak momak, mamac za tinejdžerice, iako se već tada naslućivalo da ispod lijepe fasade čuči glumac spreman na velike stvari. On u ovom filmu nije samo privlačan oku, on je i idealan dečko: osjećajan, krivo shvaćeni loš dečko kojemu neće biti problem čistiti ono što ste povratile i svim srcem vas ohrabruje u ispunjavanju vaših mladenačkih snova.

"Monster's Ball", 2001.

Iako se ponekad činilo suprotno, Ledger nikada nije htio biti samo holivudski ljepotan, a to je dokazao i nastupom u ovoj indie drami. Iako se pojavljuje samo u prvih 40 minuta filma, svojom je ulogom ostavio toliko jak pečat da je njegova prisutnost sasvim opipljiva čak i kada fizički nije prisutan. Ovdje se jako lijepo vidi potpunost kojom se Ledger uspijevao uživjeti u uloge likova koje glumio, koliko je uspio postati oni. Njegov lik, lik Sonnyja, jedini je u ovom brutalnom filmu za kojega poželite da se izvuče. I izvući će se, ali ne onako kako biste to možda željeli.

"I'm Not There", 2007.

U filmu Todda Haynesa o životu Boba Dylana Ledger je tek jedan od 6 glumaca koji su utjelovili velikog glazbenika. Ovo je njegova najčudnija uloga, najdalja od onoga što je inače glumio, ali je isto tako neupitan spomenik njegovom talentu. Njegov lik je sav satkan od ljutnje i boli, na putu prema slavi ima stravičnih problema da pomiri svoj osobni i svoj javni život, a kada ga gledate lako možete zaboraviti da je riječ o glumi.

Linker
17. travanj 2024 18:11