Instagram
TOP 5

Kultne knjige za dušu koje morate pročitati barem jednom u životu

Ima ih bezbroj, odličnih knjiga koje bi svatko trebao pročitati. To su oni naslovi o kojima se priča s velikim žarom, ali o njima razmišlja i u tihoj samoći jer su toliko „naši“ da je o njima ponekad teško govoriti. Knjige koje nas mijenjaju čak i kada toga nismo svjesni. Književna djela koja stavljamo na posebno mjesto u srcu. U njima se nalaze misli, riječi i rečenice koje pamtimo cijelim svojim bićem. Malo smo hodali po rubu romana i duhovnog razvoja te vjerujemo da sve ove preporuke imaju u sebi kvalitetu naracije i duboke poruke koja se pamti cijeli život. Izabrali smo nekoliko nama najdražih.

Sofijin svijet – Jostein Gaarder

Iako smo nekoliko puta u tekstu već koristili pojam „filozofija“ vrlo smo svjesni tereta koji nosi na sebi. Ta se riječ najčešće upotrebljava kada želimo nešto odbaciti kao „nepraktično“. Kako bi misli velikana zapadne filozofije približio prosječnom čitatelju, Gaarder je napisao roman u kojem pratimo priču jedne djevojke i njezina profesora filozofije. Oni većinu svoje komunikacije ostvaruju pismima u kojima on objašnjava, jezikom normalnih ljudi, sve tajne kompliciranih umova. I ne samo to – roman je vrlo zabavan i pitak! Ovu knjigu s pravom nazivaju modernim klasikom koji je filozofiju (napokon!) učinio uzbudljivom. (Znanje, 39,90 kn)

Žene koje trče s vukovima – Clarissa Pinkola Estes

Knjiga koja je unijela pojam „divlje žene“ u svakodnevni govor. Autorica je godinama proučavala duboku i mističnu psihologiju Carla Gustava Junga pa iz nje stvorila svoju filozofiju unutarnjeg života žene. Koristeći se terminologijom tog velikana, možemo reći da je ovo jedna vrlo potpuna knjiga o arhetipu žene. Prepričavajući i analizirajući bajke koje su poznate i pristupačne svakom zapadnjaku, Clarissa je napisala djelo koje se čita kao primjer drevne mudrosti dok je istovremeno izuzetno moderno. I dalje nedefinirana uloga žene u društvu postat će vam puno jasnija ako pročitate ovu knjigu. Odličan stil pisanja, pomalo mističan, no ipak jednostavan ako čitate srcem. A trebali biste. (Algoritam, 149,00 kn)

Alkemičar – Paolo Coelho

Znamo, znamo, vjerojatno ste pročitali Alkemičara, ali spremni smo se izložiti kritikama ako ste jedan od onih koji nije. Ovu knjigu jednostavno ne smijete propustiti. Iako je Coelho dogurao daleko od svojeg prvog hita, objavljujući bestseler za bestselerom, po nama je ovo „ta“ knjiga koju je imao u sebi i morao podijeliti sa svijetom. Kada je autor popularan kao Coelho, teško je odvojiti svoje mišljenje od buke koja se stvara u medijima i među kritičarima. No zastanite, uzmite ovaj kratki – ali nezaboravni – roman u ruke i prepustite se njegovoj magiji. Vrhunski aplicirana filozofija kasnije vrlo popularnog pojma „namjere“ u priči koja će još dugo odjekivati u mislima brojnih generacija čitatelja. (VBZ, 119,00 kn)

Čovjekovo traganje za smislom – Viktor E. Frankl

Nekima je možda poznato da najbolje od sebe dajemo u najtežim trenucima. Viktor Frankl je duhovno buđenje doživio u koncentracijskom logoru. Da, tema je teška, ali Frankl piše o neočekivano pozitivnim stvarima koje je doživio i spoznao u najzahtjevnijim trenucima života. Kada oko vas nestaje ljudskost i ostaje samo puko preživljavanje, da ne kažemo samo disanje jer hrana i voda su luksuz, imate samo sebe na kojeg se možete osloniti. Frankl tu briljira hrabrošću i snagom duha – on se ne predaje, promatra svijet upijajući svu nečovječnost te iz nje uspijeva izroniti najdivnije bisere humanosti. Nadamo se da više nikada neće biti napisana ovakva knjiga i zato je čuvajmo i čitajmo da ne zaboravimo. (Planetopija, 100,00 kn)

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život – Marie Kondo

Jedan noviji naslov koji ne biste smjeli zanemariti. Često se događa da se oko knjige, kada postane jako popularna, stvori aura koja mnoge odbija od čitanja. Ovaj mali dragulj djelo je japanske autorice koja je shvatila da se red u glavi postiže stvaranjem reda u okolini u kojoj živimo. Nije to novost, zen-izreke pune su primjera, ali da taj pristup osobnom razvoju postane popularan svakako je izniman uspjeh. Ljudi pospremanje smatraju jednom od najdosadnijih stvari u životu, no Kondo u tu aktivnost unosi magiju koja je čini čudesnom. Ovo nije knjiga koja se samo čita, nužno je činiti ono što vam autorica savjetuje i život će vam se sigurno promijeniti nabolje. (Mozaik knjiga, 79,00 kn)

Linker
12. travanj 2024 00:28