Simone Di Luca
Simone Di Luca

KONCERT ZA PAMĆENJE

Luka Šulić u povijesnoj misiji: U Lisinskom svira Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba'

Luka Šulić jedan je od glazbenika koji uživaju najviše poštovanje na međunarodnoj glazbenoj sceni radi svoje virtuoznosti i strasti koju prenosi na svakom svojem nastupu, a ovoga puta će svoj nastup učini povijesnim jer će odsvirati Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" za solo violončelo.

Nakon sedam godina turneja po cijelom svijetu kao dio slavnog dua 2CELLOS, Luka Šulić se vraća svojim klasičnim korijenima sa svojim prvim samostalnim albumom za  Sony Classical i novi projektom uživo kojim će turirati po svijetu. Zapravo, Luka Šulić bit će prvi glazbenik u povijesti koji će odsvirati Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" za solo violončelo.

Koncert će se održati u KD Vatroslav Lisinski 5. Veljače 2020. Godine s početkom u 20 sati, s orkestrom. Superzvijezda violončela Luka Šulić odabrao je jedan od najslavnijih djela klasične glazbe za svoj prvi samostalni album. Album, dostupan od petka , 25. Listopada, dramatična je interpretacija, Vivaldijeva Četiri godišnja doba  i prvi kompletni album popularnog ciklusa baroknih koncerata koji su aranžirani za violončelo.

"Vivaldijeva Četiri godišnja doba sam zavolio još kao dijete", kaže Luka Šulić o svom najnovijem projektu, dodajući "oduvijek sam želio to remek-djelo odsvirati na violončelu, a jako volim nove izazove."

Simone Di Luca
 

U ovom baroknom remek djelu, Luka Šulić spreman je prkositi očekivanjima i razbiti granice. Iako postoje stotine tradicionalnih snimaka Četiri godišnja doba, snimka Luke Šulića bit će prva cjelovita verzija – njegovo mukotrpno djelo- koja ponovno osmišljava sva četiri koncerta Četiri godišnja doba za solistu violončela.

"Četiri godišnja doba iznimno je zahtjevno djelo za violinu, a kamoli za violončelo, stoga je ovo za mene bio dug i težak proces", kaže Luka.  “Pripremao sam se dvije godine, malo po malo, dio po dio. Nadam se da će slušatelji na kraju osjetiti jednako uzbuđenje koje sam ja osjećao stvarajući ovaj album i kreirajući Vivaldijevo remek- djelo za violončelo po prvi puta u povijesti.”

simonediluca
 

Luka u dobi od pet godina započinje svoje glazbeno obrazovanje s ocem čelistom, koji mu je bio prvi učitelj. Na Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu upisao se kako bi usavršio svoju tehniku. Školovanje prvo nastavlja u Beču, a kasnije na prestižnoj Royal akademiji u Londonu.