Instagram
TOP 5

Neka vam ne zatreba Vodič za razvod braka – ove knjige će vam pomoći prebroditi krizu u vezi

Pravila upoznavanja partnera i organiziranja zajedničkog života, prilično su metamorfna i više nemaju čvrstih uporišta. S jedne strane to je velika sloboda jer nas tjera da sami preuzmemo odgovornost za svoj život, ali s druge je strane vrlo neugodno kada stvari ne idu po planu koji smo si zamislili. Kome i čemu se okrenuti kada nam veza zapadne u krizu? U nastavku ćemo navesti nekoliko odličnih naslova koji će vam pomoći da krizu ili brodolom veze/braka preživite sa što manje ožiljaka. Uzmite dobru knjigu, duboko udahnite i znajte da je svako neželjeno trenje jedan od preuvjeta napretka.

Ne uzimam: Sporna povijest braka – Susan Squire

Krećemo s knjigom koja preispituje vrijednost i utjecaj institucije braka kroz povijest. Kakve to ima veze s mojim problemom, pitate se? Ova knjiga nije priručnik za rješavanje vrućih situacija koliko je alat kojim ćete steći perspektivu o tome što se uistinu zbiva. Jedan je od rijetkih naslova tog tipa (izašao u odličnoj Algoritmovoj biblioteci Fakta), a u njemu se nalazi vrlo trezvena analiza braka te, posljedično, i neozakonjenih veza. Kada ste u krizi nije uvijek uputno odmah rješavati nastalu situaciju, već se često preporuča smirivanje tenzija, i u tome vam ova knjiga itekako može pomoći. Preispitivanje vlastitih stavova (koji su barem 50% zaslužni za krizu), uz ovaj naslov definitivno će se dogoditi. A to je jedan od važnijih koraka u smjeru pronalaska trajnog rješenja. (Algoritam, 129,00 kn)

Promo

Nevjera – Ana Kandare Šoljaga

Nevjera je tema koja već na sam spomen izaziva jezu u mnogima. I to s pravom. Praćena osjećajem krivnje i gubitka povjerenja, nevjera je jedan od glavnih uzročnika bračnih kriza. Ipak, prije no što okrivimo sebe ili partnera za izdaju, dobro je stati i malo razmisliti. Ugledna psihologinja dr. sc. Ana Kandare Šoljaga u svojoj knjizi odgovara na ključna pitanja vezana uz fenomen nevjere – koji jednako intrigira od početaka civilizacije pa sve do danas. Autorica stručno i zanimljivo detektira najčešće probleme u kojima se sve tri osobe u ljubavnom trokutu mogu naći te nudi konstruktivne odgovore kako razriješiti tu bolnu, emocionalno iscrpljujuću i katkad, naizgled, nemoguću situaciju. (Znanje, 89,00 kn)

Promo

Ja sam O.K., ti si O.K. – Thomas A. Harris

Kada bismo naslov ove knjige shvatili ozbiljno i stvarno ga pokušali razumjeti imali bismo puno manje problema u vezi. Kako su raspadi brakova svakidašnjica koja ne pita za krivca, jasno je da se taj stav vrlo teško postiže. Veze se često osnivaju kada jedan ili oba partnera za to još nisu spremna. Smatraju da nisu dostatni ili vrijedni ljubavi, misle da samo trebaju primati ljubav bez davanja, u razgovoru se čvrsto drže svoje strane priče, ne znaju odvojiti sebe od drugog. Harris je autor čije misli svoj izvor nalaze u transakcijskoj analizi Erica Bernea. Taj psihološki pristup jedan je od najučinkovitijih u rješavanju raznih osobnih kriza, pa tako i onih u vezi. Sada već klasik koji se svakako isplati pročitati, ovaj naslov će vam pokazati kako razgovarati kao odrasle osobe. Za razliku od mnogih naslova iz područja psihologije, ovaj odiše duhom i humorom. (Mozaik knjiga, 119,00 kn)

Promo

Kako biti odrasla osoba u vezi – David Richo

Uzmete li uopće u obzir čitanje ove knjige, već ste na dobrom putu. Tko za sebe ne misli da je odrastao? Samo pojedinci koji mogu pogledati oko sebe i shvatiti da nisu, jednostavno nisu, centar svemira. Ljudi ne odrastaju s godinama, na tome treba raditi i to bez prestanka. Cijeli život. Optuživanje drugog nije odraslo ponašanje. Kvocanje i neprekidno izražavanje nezadovoljstva nije odraslo ponašanje. Stav da su samo drugi odgovorni za naš život nije odraslo ponašanje. Možete li se barem djelomično pronaći u prethodne tri rečenice? Ako ste odgovorili pozitivno, odmah si čestitajte i uzmite ovu odličnu knjigu te pokušajte, uz stručnu pomoć autora, stvoriti temelje za zdravu vezu. (Planetopija, 155,00 kn)

Vodič kroz razvod braka – Karmen Kmetović Prkačin, Ivana Mujić Vulinović

Najtužnija knjiga s liste, ali prijeko potrebna kada stvarno iscrpite sve opcije. Prvi priručnik na našem tržištu koji psihološku i pravnu varijantu približava prosječnom čitatelju. S koje god strane pogledali, razvod je trauma kroz koju je dobro prolaziti uz savjete iskusnih stručnjaka. Ako niste od onih koji traže pomoć drugih ljudi, barem uzmite ovu jedinstvenu knjigu u kojoj je cijeli proces objašnjen od početka do kraja. Sretno, jer i to će proći, a vi se potrudite naučiti što više. (Ljevak, 109,00 kn)

Promo

Linker
23. travanj 2024 03:05