ČOKOLADNE LOPTICE
SASTOJCI
200 g čokolade za kuhanje, 100 g čokolade u prahu (ili kakaa), 500 g mljevenih keksa (petit beurre ili plazma), 250 ml mlijeka, 180 g šećera, 200 g margarina
PRIPRAVA
Pomiješati čokoladu u prahu, mljevene kekse, mlijeko i šećer, dodati izrađeni margarin i otopljenu čokoladu. Miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Staviti u hladnjak na 2-3 sata da se smjesa stvrdne. Izvaditi i oblikovati loptice. Uvaljati ih u kakao, mljevene orahe, kokosovo brašno ili čokoladne mrvice. U smjesu se može dodati žlica ruma ili nekog likera po želji. Čuvati na hladnome mjestu
KOKOS KUGLICE
SASTOJCI
500 ml vrhnja za šlag, 400 g bijele čokolade, 300 g kokosovog brašna
PRIPRAVA
Čokoladu usitniti, preliti vrelim vrhnjem te miješati dok se u potpunosti ne otopi. Umiješati kokos pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom je staviti u hladnjak na sat vremena. Izvaditi, oblikovati kuglice i umiješati u kokosovo brašno. Čuvati na hladnome mjestu.
LOPTICE OD SUHIH SMOKAVA
SASTOJCI
250 g suhih smokava, sok i korica jedne naranče, 1 žlica ruma za domaćinstvo, 5 žlica šećera + još za valjanje, 100 g mljevenih oraha
PRIPRAVA
Smokve bez peteljki nasjeckati na sitne komadiće. Preliti ih rumom i sokom od naranče te dodati sitno naribanu koricu naranče. Potom smjesu usitniti pomoću blendera. Orahe samljeti i pomiješati sa šećerom. Dodati smokve i sve dobro izmiješati. Oblikovati loptice i uvaljati ih u kristal šećer. Ohladiti i prije posluživanja držati na hladnome.
KUGLICE OD MRKVE
SASTOJCI
500 g mrkve, 300 g šećera, 1 vanilin šećer, sok i korica jedne naranče ili limuna, voda
PRIPRAVA
Mrkvu oprati i sitno naribati. U kipućoj vodi kuhati šećer i vanilin šećer dok se ne stvori gusti sirup. Dodati mrkvu i kuhati dok tekućina ne ispari. Pred kraj uliti sok i ubaciti sitno naribanu koricu limuna ili naranče. Ohladiti i oblikovati kuglice. Gotove uvaljati u kristal šećer, kokosovo brašno ili sitno samljevene orahe. Sušiti na zraku barem tri sata prije posluživanja. U smjesu za kuglice može se dodati i žličica naribanog đumbira kako bi ova slastica postala pikantnija. Čuvati na hladnome mjestu.