Niko Tavernise / NETFLIX
Bolji i od 'Kuma'

Novi film Martina Scorsesea stigao je na Netflix: Film traje 209 minuta i niti jedna od njih nije uzaludna

Popularna streaming platforma Netflix sljedeće bi godine mogla pokupiti Oscara i to zbog filma 'Irac' koji potpisuje vrhunski redatelj Martin Scorsese, za kojeg profesionalni kritičari, ali i publika, tvrde da u svojoj karijeri nije napravio bolji film od ovog.

Jedan od najiščekivanijih filmova ove godine, barem što se tiče Netflixa, jest "The Irishman", odnosno "Irac" legendarnog redatelja Martina Scorsesea. Poznat po krimi hitovima poput "Kuma" i "Dobrih momaka", Scorsese je prema kritičarima, onim profesionalnim, ali i publici, napravio dosta dobar posao.

Gangsterska drama premijerno je prikazana u rujnu u New Yorku na velikom platnu i već su mu tada mnogi proricali uspješnu sudbinu koja bi mogla potegnuti sve do Oscara. Film je stigao i na Netflix, a ocjena od visokih 96 % na Rotten Tomatoes platformi pokazuje da se radi o jednom od filmova koji je publika odlično primila.

Netflix

"Film traje 209 minuta i niti jedna od njih nije uzaludna", "Irac" je kinematografija najvišeg ranga", "Bilo da ga gledate na velikom platnu ili na malim ekranima, "Irac" spada među najbolje filmove 2019. godine i definitivno bi trebao dobiti Oscara", " Irac" je vizualna poslastica u kojoj se vidi da dobri glumci, oni visokog kalibra, i dalje mogu izmisliti novog sebe", bili su neki od komentara.

I doista, u filmu koji traje tri i pol sata te je koštao 230 milijuna dolara mogu glumiti samo najbolji - Robert De Niro, Joe Pesci, Harvey Keitel i Al Pacino s kojim Scorsese do sada nije radio. Film je nastao na temelju istinite priče i to prema knjizi 'I Heard You Paint Houses' Charlesa Brandta i zapravo spada u gangsterske epove. Radnja se vrti oko plaćenog ubojice Franka The Irishmana Sheerana (De Niro) koji tvrdi da je odgovoran za nestanak sindikalnog vođe Jimmyja Hoffe (Al Pacino) 1975. godine te opisuje sve popratne događaje koji su doveli do toga.

The Irishman Facebook
Martin Scorsese

Iako iza filma ne stoji veliki filmski studio nego streaming servis Netflix, možda upravo ovaj hit popularnoj platformi donese zlatni kipić ili barem nominaciju. "Mnogo je razloga zašto mi je toliko trebalo da ponovno snimim ovakav film. Već sam se bio zasitio tematike, život me povukao u nekom drugom smjeru, posvetio sam se obitelji, djeci. Isto je vjerojatno bilo i kod De Nira. Trebalo mi je da se vratim u sve to, a na kraju smo svi zaključili da se sve svodi na to kako naučiti umrijeti. Zapravo, svi smo mi jednaki. Bili predsjednik, gangster ili svećenik. I dalje smo ljudi i sve nas čeka jednak kraj", poručio je Scorsese.

Linker
19. travanj 2024 02:24