Tom Hakala
FESTIVAL NOVOG CIRKUSA

Odlične cirkuske predstave finske kazališne skupine WHS

U okviru Festivala novog cirkusa na zagrebačku Scenu Travno (Božidara Magovca 17) u utorak, 22. studenoga dolazi sjajna predstava finske skupine WHS – "Lähtö" (Odlazak). Dva dana kasnije, u četvrtak 24. studenog izvest će najnoviju predstavu "Cutting Edge", jednu od čak sedam ovogodišnjih produkcija koju je festival i koproducirao!

Tu su žena i muškarac, njihov odnos je kompliciran. Zbunjeni, stoje na pozornici, okruženi odjećom. Osjećaji i misli izražavaju se pokretom njihovih tijela i njihove odjeće, koja ima vlastiti život. "Lähtö" (fin. odlazak) predstava je skupine WHS koja je sa svojim vizualnokazališnim i cirkuskim predstavama na zagrebačkom Festivalu novog cirkusa gostovala rekordna tri puta ("Odotustila" 2005., "Keskusteluja" 2007. i "Nopeussokeus" 2012.). U novoj produkciji redatelj Kalle Nio na scenu dovodi partnere koji su se udaljili jedno od drugoga i zapeli u nekom snolikom i magičnom međuprostoru. Inspirirana radom iluzionista 19. stoljeća, predstava stvara misterioznu atmosferu u kojoj se izmjenjuju humor i tragedija.

U ovom unikatnom kazališnom iskustvu integriraju se cirkus, magija, ples, dizajn kostima i vizualne umjetnosti. Velike video projekcije u stilu su uvrnutog crno-bijelog filma, a kinematografski trikovi i efekti izlijevaju se s platna na pozornicu. Namještaj izaziva zakone gravitacije, i u tom prostoru nestabilnosti par pokušava razriješiti svoje osjećaje. Sve je u konstantnom stanju preobrazbe.

Predstava posuđuje svoje teme iz intenzivnih scena u filmovima Michelangela Antonionija i pita je li moguće suočiti se nekom osobom iznova i iznova kao stranac. Snolike i iščašene zvučne kulise za predstavu je kreirao skladatelj Samuli Kosminen. Uz koreografkinju Veru Selene Tegelman, u predstavi glumi i sam redatelj Kalle Nio (ex-Hakkarainen), inovativni iluzionist i vizualni umjetnik koji u svom radu često istražuje kapacitete video slike u odnosu na vrijeme i prostor. Produkcije skupine WHS ključni su faktor strelovitog uspona suvremenog finskog cirkusa u proteklom desetljeću – sama grupa svoje je predstave odvela do više od stotinu svjetski poznatih festivala i kazališta!

Linker
19. travanj 2024 14:18