Zvonimir Barišin / CROPIX
po fritule na more

Osim u Zagrebu, blagdanski duh je i na moru: Evo što za Advent nude naši gradovi na obali

Prepoznat u Europi i u svijetu, zagrebački Advent jedno je od najljepših destinacija koje možete posjetiti u blagdansko vrijeme. No osim na kontinentu, gradovi na obali također oblače svoje blagdansko ruho, pale lampice i nude odlični zabavni program i gastronomsku ponudu. Split, Crikvenica, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Opatija imaju zanimljive sadržaje, a sve smo ih naveli u tekstu ispod.

Advent u Zadru

Božićni ugođaj možete pronaći i u Zadru, gdje se petu godinu za redom održava Advent. Koncerti poznatih glazbenika kao što su Prljavo kazalište, Dalmatino, Opća opasnost, Vatra, Klapa Rišpet i ostali, kućice s raznim slasticama i zatvoreno klizalište su aduti Adventa u Zadru. Odvija se na tri lokacije - Trgu Petra Zoranića, Trgu 5 bunara te na Narodnom trgu, a klizalište se smjestilo u Višnjiku.

Advent u Crikvenici

Gotovo 60 događanja održat će se na tri lokacije u Crikvenici. Većina Adventa u Crikvenici će se održati u novouređenoj Preradovićevoj ulici, klizalište Ledena Morska Bajka bit će na lokaciji crikveničkog glavnog trga, a takozvani Adventski park bit će pretvoren u šumu djeda Božićnjaka i selo patuljaka za one najmlađe.

Svakog vikenda Preradovićeva ulica odjekivat će zvukovima glazbe lokalnih i nacionalnih glazbenika. Novitet su ove godine i after job partyji koji će se održavati svakog petka u popodnevnom terminu, a sve prisutne zabavljat će DJ-evi te će biti organizirani tematski partiji. Osim zabavnog programa, ove godine bit će organizirano i nekoliko radionica, kao što je radionica kušanja vina, radionica izrade zdravih slastica te radionice tradicionalnih božićnih ukrasa.

Matej Paluh

Naglasak je ove godine stavljen i na dječji program koji će se najvećim dijelom održavati u šumi djeda Božićnjaka, a nešto novo je i nova lokacija crikveničkog klizališta, Ledene Morske Bajke. Veselit će se i vlasnici pasa na dočeku Nove godine za pse.

Advent u Splitu

Kao i svake godine i split na više lokacija organizira Advent za domaće i strane. Centar događanja je splitska Riva, prigodno uređena u blagdanskom duhu s brojnim kućicama. Advent se organizira i na Pjaci, Marmontovoj ulici koja je u znaku dječjih igara, ispred Hrvatskog narodnog kazališta te u Muzeju grada Splita.

Split, 011218. 
Sluzbeno otvoren Advent u Splitu koji i ove godine ima raznolik bozicno-novogodisnji program, koji æe se odvijati na nekoliko gradskih lokacija.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / CROPIX

Advent u Opatiji

Advent u Opatiji donosi zabavu za sve generacije na tri poznate lokacije - kod Šporera, na Ljetnoj pozornici te na mrkatu. Renata Sabljak i Đani Stipaničev uz Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije u centru Gervais te Alen Vitasović na gradskoj tržnici centralni su događaji ovog vikenda Adventa u Opatiji.

PR

Hitovi "ča-vala" u subotu i svečanost "lijepih nota" uz božićne skladbe u nedjelju obilježit će adventski vikend u Opatiji. Nastup istarske legende Alena Vitasovića na gradskoj tržnici zabilježen je za subotu, a nedjeljna večer je rezervirana za svečani božićno-novogodišnji koncert u centru Gervais na kojem će nastupiti Renata Sabljak i Đani Stipaničev uz Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije.

PR

Uz navedeno, Advent u Opatiji nudi odličnu glazbu, prigodnu gastronomsku ponudu i posebnu blagdansku atmosferu. Klizalište na Ljetnoj pozornici otvoreno je u petak od 13 do 22 sata, subotu od 10 do 22 sata te nedjelju od 10 do 21 sat, dok zabava uz adventske kućice oko klizališta u petak i subotu traje do ponoći.

Advent u Šibeniku

Šibenski adventski sajam Adventura ove godine dolazi pod novim sloganom "Nema zime". Odvijati će se na tri lokacije - Perivoju Roberta Visianija, Maloj loži i Meduliću gdje ove godine seli "Sajmić".

Sibenik, 071218.
Reportaza s Adventure 2018.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipanićev / CROPIX

Slogan "Nema zime" ima dvosmisleno značenje, šibenskog adventa koji je poseban svake godine jer je okupan sunce,, dok s druge strane ukazuje na problem klimatskih promjena. ovo je i prvi plastic-free advent u Hrvatskoj te tako nastavlja razvijati ekološku svijest svojih posjetitelja.

Advent u Dubrovniku

Jedinstvena mjesta svjetske kulturne baštine poput Peskarije, Pila i Lazareta dobit će novo ruho pomoću blagdanskih svjetala. Zagrijte se na Adventu u Dubrovniku s kuhanim vinom, uživajte u fritulama ili zaplešite pod šatorom pored Orlandova stupa. Zabavite se u kazalištu, posjetite galerije i muzeje ili naučite kako se rade tradicijske dubrovačke slatke delicije.

Božićni sajam postavljen je na najljepšoj dubrovačkoj ulici – Stradunu, na kojem će se predstaviti tradicijski obrtnici koji će izložiti svoje rukotvorine, božićne ukrase i ugostiteljsku ponudu božićnih kolača i slastica.

Dubrovnik, 011218.
Veceras je gradonacelnik Mato Frankovic upalio prvu adventsku svijecu i blagdansku rasvjetu na Stradunu, cime je sluzbeno otvoren Advent.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plaziblat / CROPIX

Od početka festivala do Božića na Stradunu će nastupiti Gustafi, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Prljavo kazalište, Jinx, Neno Belan i Fiumensi te Natali Dizdar. Osim velikih koncerata petkom, živa glazba između kućica najavljena je od 1. prosinca utorkom, četvrtkom i subotom, dok će za vrijeme Adventa u Dubrovniku, svake nedjelje klapa Kaše izvoditi program tradicionalnih dubrovačkih kolendi i napjeva.

Organiziraju se i brojni kulturni programi, a posebno vrijedi izdvojiti izložbu jednog od najvažnijih slikara 20. stoljeća Francisa Bacona u Umjetničkoj galeriji, predstave u teatru i koncerte Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima i zanimljive radionice.

Linker
11. travanj 2024 17:26