Instagram
na popisu želja

Otvaraju se tri jedinstvena muzeja na svijetu, a prvi posvećen mamurluku se smjestio u Zagreb

Sve zanimljiviji muzeji otvaraju se diljem svijeta, pa tako i na našim prostorima. Uz već postojeći Muzej torture ili Muzej prekinutih veza, u Zagrebu se otvara i Muzej mamurluka kao prvi takav u svijetu, a London i New York također nude mjesta kakva još niste mogli posjetiti pa ako planirate put u neki od ovih gradova, dodajte ih na svoju listu.

Sve zanimljiviji muzeji otvaraju se diljem svijeta, pa tako i na našim prostorima. Uz već postojeći Muzej torture ili Muzej prekinutih veza, u Zagrebu se otvara i Muzej mamurluka kao prvi takav u svijetu, a London i New York također nude mjesta kakva još niste mogli posjetiti pa ako planirate put u neki od ovih gradova, dodajte ih na svoju listu.

MUZEJ MAMURLUKA (ZAGREB)

Još jedan jedinstveni muzej će otvoriti vrata u Zagrebu. Muzej mamurluka prvi je takav u svijetu, a nastao je, naravno, prilikom večernjeg izlazaka studenata koji su počeli prepričavati svoje lude priče o pijanstvima.

Facebook
Muzej mamurluka

Prvi muzej Mamurluka u svijetu otvara se 1. prosinca na adresi Preradovićeva 8 u Zagrebu. U muzeju će biti izložene pijane i mamurne priče uz jedan predmet koji najbolje predstavlja pijanstvo. Ako i sami imate nezaboravnu priču o ludoj pijanoj noći, možete je podijeliti s kreatorima muzeja i možda baš ona bude izložena u njihovim prostorima.

MUZEJ VAGINE (LONDON)

Muzej penisa otvoren je na Islandu prije dvije godine, pa je došao red i na prvi muzej vagine. Ideju je osmislila Florence Schecter koja eksponate skuplja godinama, pa se odlučila i na crowdfunding kampanju za njegovo otvorenje. Muzej je smješten je u Camden marketu i posvećen je znanstvenim, povijesnim i kulturološkim aspektima vagine.

Osim zabavne, Muzej vagine ima i edukativnu svrhu jer je kreatorica shvatila da Englezi jako malo znaju o ženskom spolnom organu.
Trenutno je u Muzeju vagine postavljena prva izložba koja nosi naziv "Muff Busters: Vagina Myths and How To Fight Them", a bit će otvorena do kraja veljače iduće godine.

"Jednostavno volim vaginu. Biseksualna sam žena", kazala je organizatorica kada su je upitali zašto se odlučila na ovaj potez.

MUZEJ MAKE-UPA (NEW YORK)

Na proljeće 2020. otvara se još jedan među prvima - Muzej make-upa u New Yorku. Prva izložba pod nazivom "Pink Jungle: 1950s Makeup in America" istražuje ikone Marilyn Monroe i Gretu Garbo i njihovu ulogu u povijesti make-upa.

Inače, muzej je općenito posvećen istraživanju šminkerskog umijeća, povijesti i cjelokupnom utjecaju na društvo,a posjetitelji će se moći i poigrati s izloženom šminkom.

circa 1954:  American film actress Marilyn Monroe (Norma Jean Mortenson or Norma Jean Baker, 1926 - 1962).  (Photo by Baron/Getty Images)
Getty Images

"Toliko je stvari koje ovaj muzej želi pomno istražiti i predstaviti posjetiteljima. 1950. godine su savršeno vrijeme s kojim ćemo startati na proljeće jer se taj period smatra vremenom kada je moderna kozmetička industrija rođena", kazao je direktor Doreen Bloch.

NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 19: A model shows off makeup look by Kabuki during MAC Cosmetics and The Blonds and
Getty Images for MAC Cosmetics

MUZEJ ČOKOLADE (ZAGREB)

Nije prvi u svijetu, ali je prvi u Hrvatskoj. Kraj studenog rezerviran je za otvaranje prvog Muzeja čokolade u Hrvatskoj, s čime smo se pridružili popisu zemalja u kojima se već nalaze najpoznatiji čokoladni muzeji, poput onih u Belgiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj.

"Na ideju smo došli jer smo kao i većina ljudi, suprug i ja, ljubitelji čokolade. Obilazeći europske muzeje čokolade bili smo često pomalo nezadovoljni pristupom toj interesantnoj namirnici, često je bila pomalo dosadna priča o njenom nastanku unatoč nastojanjima da bude interesantna. Došli smo na ideju kroz jedan drukčiji pristup približiti publici njenu povijest i razvoj", kazala nam je Ružica Božić Cerovac koja sa suprugom Domagojem stoji iza ove ideje.

Linker
26. travanj 2024 05:53