Facebook
Kućna škola filma

Riječko Art-kino: Otvaraju vrata knjižnice i pokreću online radionicu filmske pismenosti

Specijalna filmska knjižnica Art-kina prva je takve vrste u Hrvatskoj potpuno posvećena istraživanju i učenju o filmskoj umjetnosti, a sada u prvom valu relaksacije mjera prva i otvara vrata ove Riječke kulturne institucije.

Art-kino kreće s postupnim otvaranjem svojih vrata, a prva je na redu Specijalna knjižnica Art-kino koja se temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske otvara za svoje korisnike u ponedjeljak, 27. travnja 2020. godine, prema ograničenom sustavu rada.

Nove mjere predviđaju radno vrijeme Knjižnice Art-kino radnim danima od 10 do 14 sati. Kako bi se osiguralo držanje potrebnog razmaka te izbjeglo dolaženje u rizičan kontakt, u prostoru Knjižnice istodobno će moći boraviti najviše pet korisnika, uključujući i osoblje Art-kina.

Korisnici će se trebati pridržavati uputa nadležnih tijela vezanih uz pojačanu higijenu ruku zbog čega će na ulazu u kino biti postavljen spremnik sa sredstvom za dezinfekciju.

Ubrzanje procesa posudbe

Kako bi se ubrzao proces posudbe građe, korisnici mogu unaprijed pretražiti mrežni katalog Knjižnice te naručiti željene naslove na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Specijalna filmska knjižnica Art-kina prva je takve vrste u Hrvatskoj potpuno posvećena istraživanju i učenju o filmskoj umjetnosti. Fond Knjižnice vrlo je raznolik te trenutno broji tri inventarne zbirke koje obuhvaćaju knjige podijeljene u Opću i Referentnu zbirku, Periodiku te Audiovizualnu zbirku koja sadrži mnoštvo DVD-a suvremenih i klasičnih filmskih naslova. Građa knjižnice dostupna je svim članovima Filmskog kluba Art-kina.

Radionica filmske pismenosti

Art-kino pokreće Kućnu školu filma, besplatnu petodnevnu online radionicu filmske pismenosti koja se održava od ponedjeljka, 4. svibnja do petka, 8. svibnja ove godine, s početkom u 18 sati, pod mentorstvom filmskog kritičara Dejana Durića s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Press

Prilagođavajući se izazovnim vremenima u kojima se nalazimo, pokretanje Kućne škole filma proizlazi iz ustrajnosti Art-kina u svojoj misiji koja ističe važnost gledanja vrijednih filmova, ali i susreta, refleksije i učenja o filmskoj umjetnosti, pa barem i privremeno u zajedničkoj online sferi.

Ograničen broj mjesta

Radionica predviđa ukupno pet termina u trajanju od 60 minuta tijekom kojih će polaznici upoznati osnovne elemente teorije filma - od okvira i kadra do zvuka i montaže - kako bi, u konačnici, postali osvješteniji i upućeniji gledatelji filmskih djela. Opći teorijski okviri bit će upotpunjeni praktičnim primjerima iz svijeta filma, uz zajedničku analizu i diskusiju sudionika radionice i mentora.

Prijave za Kućnu školu filma primaju se na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a otvorene su do četvrtka, 30. travnja 2020. u 12 sati. Broj mjesta na radionici je ograničen, a prijaviti se mogu svi zainteresirani posjetitelji i posjetiteljice Art-kina, dok prednost u prijavi imaju članovi i članice Filmskog kluba Art-kina. Rezultati o sudjelovanju na radionici objavljuju se u petak, 1. svibnja 2020. godine.

Pročitajte i:

Linker
04. travanj 2024 21:42