Promo
srpanj u dubrovniku

Shakespearov San Ivanjske noći na jubilarnom Midsummer festivalu

Naljepša ambijentalna pozornica, dubrovački Lovrjenac domaćin je jubilarnom Midsummer scene festivalu koji se održava od 20. lipnja do 5. srpnja. San Ivanjske noći, jedno od najizvođenijih i najpopularnijih Shakespearovih djela, izvest će međunarodni cast koji posljednjih mjesec dana odrađuje probe u Londonu.

Filip Krenus hrvatski glumac predvodi ansambl koji će i ove godine iznova oduševiti tisuće posjetitelja 5. Izdanja jedinog hrvatskog festivala na engleskom jeziku. Redateljica Helen Tennison postavila je zanimljiv koncept ove predstave, a uz Filipa na Lovrjencu će zaigrati Susan Hingley, Sheetal Kapoor, Kudzanayi Chiwawi, Hannah Brackstone-Brown, James Burton, Ben Cutler, Lainey Shawu i Paul Sockett. Mnogi od ovih glumaca već su igrali u Dubrovniku i vesele se novom izdanju festivala.

„Midsummer Scene važan je zato što Dubrovniku otvara međunarodnu poveznicu s engleskim kazalištem. To je jedinstvena suradnja u kojoj glumački postav radi predstave posebno za Lovrjenac, nakon čega te predstave šaljemo u svijet. U prvih pet godina morali smo postaviti temelje, a okosnica svake sezone je glavna festivalska produkcija na Lovrjencu!“– izjavio je Filip Krenus uoči dolaska u Dubrovnik.

Posjetitelji festivala u prošlih pet godina došli su iz 42 zemlje. Ovog ljeta Midsummer Scene otvara vrata vanjskim produkcijama i počinje suradnju s Mrežom šekspirijanskih europskih festivala kroz monodramu Henry V (Man and Monarch) koja će se odigrati u Sponzi, u režiji Philip Parra te glavnoj ulozi australskog glumca Brett Browna poznatoj po ulozi u svjetskom filmskom hitu The Theory of Everything. Predstava je do sada osvojila srca publike diljem svijeta, a 2016. godine osvojila je nagradu za najbolju solo izvedbu Shakespearea na Ostrava Shakespeare Festivalu a dubrovačka publika. Počinje suradnja s još jednom institucijom u kulturi, Umjetničkom galerijom Dubrovnik gdje dolazi gostovanje iz Poljske, H(2)O, predstava koja se bavi odnosom Hamleta i Ofelije u izvedbi Anne Rakowske and Piotr Misztela na poljskom i engleskom jeziku.

Linker
25. travanj 2024 07:29