Mario Kučera
CHEF'S STAGE

Šibenik postao gastronomska meka na dva dana, stigla i jedna od najboljih kuharica svijeta

Šibenik je ovih dana prava gastronomska meka zahvaljujući kongresu Chef's Stage na koji je stigla i jedna od najvećih i najvažnijih chefica na svijetu - Elena Arzak.

Gastronomski kongres Chef's Stage, koji je drugu godinu zaredom organizirao Rudolf Štefan, chef i vlasnik Pelegrinija, jednog od najboljih hrvatskih restorana, u Šibenik je doveo mnoga značajna imena svjetske gastronomije, a među njima i Elenu Arzak, dugogodišnje glavno lice španjolskog restorana Arzak koji se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice još od 1989. godine. A o tome kako dosegnuti zvjezdice znaju ponešto i Anthony Genovese, vlasnik restorana Pagliacco u Rimu te Grk Angelos Lantos iz restorana Spondi u Ateni - oba restorana imaju po dvije Michelinove zvjezdice, ali su zato chefovi ostali pod dojmom svega što su vidjeli u Šibeniku.

- Prvi put sam u Hrvatskoj i oduševljen sam svime što vidim, a kao posvetu ljepoti kojom sam okružen napravio sam doručak koji izaziva ugodu: kapesante, brioš i kavu - kazao je Anthony Genovese.

Drugi internacionalni gastronomski kongres otvoren je na Tvrđavi Barone, Šibensko kazalište i Galerija Svetog Krševana pretvoreni su u restoran za gala večere, a kulinarske radionice održavale su se sve do Nacionalnog parka Krka te na otočiću Visovac gdje su svoje vještine u izradi baklava pokazali turski chef Maksut Askar i splitska slastičarka Tea Mamut, dok je Miro Uskoković, jedan od najboljih slastičara u SAD-u napravio mali zaokret sladoledom s hrskavim koricama od baklava te komadića oraha držanih u sirupu. Naravno, svi gosti kongresa mogli su uživati u najboljim sirevima, pršutima i maslinovim uljima, a biseri ovogodišnjeg druženja u Šibeniku bili su janjetina s Queen Sheep farme u Gorskom Kotaru te Taman praline od čokolade i rogača iz Zagreba.

Zahvaljujući Rudolfu Štefanu Šibenik i Hrvatska bili su dva dana gastronomsko središte svijeta na koje je navratio i glazbenik Petar Grašo. Zavirite u galeriju!

Linker
18. travanj 2024 06:34