Sasa Burić / CROPIX / CROPIX
IZLOŽBA KOJU NE ŽELITE PROPUSTITI

Slike autora legendarnih filmskih plakata za M.A.SH i Casanovu prvi put u Zagrebu

Svečano otvorenje izložbe ‘Zatvaranje kruga’ Arsena Roje u zagrebačkoj galeriji Studio Josip Račić 6. ožujka s najvećim očekivanjima dočekala je slikarova udovica, psihoterapeutkinja Jasenka Roje (80), rođena Splićanka s adresom u Los Angelesu.

Svečano otvorenje izložbe ‘Zatvaranje kruga’ Arsena Roje u zagrebačkoj galeriji Studio Josip Račić 6. ožujka s najvećim očekivanjima dočekala je slikarova udovica, psihoterapeutkinja Jasenka Roje (80), rođena Splićanka s adresom u Los Angelesu.

Njen suprug - Arsen Roje koji je također rođen u Splitu 1937, a preminuo je 2007. u svom atelijeru u Los Angelesu - proslavio se kao autor nagrađivanih plakata - primjerice za film ‘M.A.S.H.’ Roberta Altamana 1970. i ‘Casanovu’ Federica Fellinija 1977., a njegovi radovi sada se prvi put predstavljaju zagrebačkoj publici.

- Filmske plakate je izrađivao da prehrani obitelj, no njegova prva i jedina ljubav bila je i ostala - slikarstvo. Na zagrebačkoj izložbi posjetitelji će vidjeti pedesetak slika iz Arsenove posljednje faze, kada je na velikim formatima prikazivao dijelove vlastitog tijela u različitim stupnjevima propadanja, te crteže tušom i temperom iz najranije faze. Otuda i naziv izložbe ‘Zatvaranje kruga’ - kaže Jasenka Roje, koja nam je otkrila i detalje njihove fascinantne ljubavne priče.

Split, 120619.
Jasenka Roje, supruga pok. Arsena Roje koji je bio hrvatski slikar i ilustrator snimljena u splitskoj Galeriji Umjetnina gdje se 18. lipnja otvara izlozba Arsenovih radova nazvana Zatvaranje kruga. 
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Sasa Burić / CROPIX / CROPIX
Jasenka Roje, supruga pokojnog Arsena Roje snimljena u splitskoj Galeriji Umjetnina.

Ona je započela 1958. na splitskoj Rivi, gdje ih je upoznala zajednička prijateljica: Arsen je tada bio nesvršeni student slikarstva koji je sa zagrebačke Akademije izbačen jer je bistu, svoj studentski rad iz kiparstva, komisiji na čelu s Augustom Augustinčićem predstavio s upaljenom cigaretom u ustima, a Jasenka gimnazijalka, koja će nakon mature upisati studij povijesti umjetnosti.

- Bila je to ljubav na prvi pogled, u Splitu se za nas govorilo da imamo oči samo jedno za drugoga i da nas ništa više ne zanima. No, Arsen je bio i buntovnik, kojeg je tadašnji društveni sustav gušio i silom je želio u Ameriku. Čak i bez vize i pasoša, jer mu činila obećanom zemljom za umjetnike i ja sam ga, naravno, pratila. Na to sam doduše pristala tek kad smo nabavili putne isprave- priča Roje, koja je sa suprugom 1966. prvo emigrirala u Pariz. U gradu svjetlosti Arsen je zarađivao kao soboslikar, dok je ostatak svog vremena - bez uspjeha - obilazio galeriste pokazujući im svoje radove. Iduće godine su stigli u New York - s velikim planovima i nadama, te s pedeset dolara u džepu.

Nagrađivani filmski plakat za 'M.A.S.H.' kojim se proslavio Arsen Roje.

- Tamo nismo imali nikoga, niti smo ikoga poznavali. Iz te faze Arsena pamtim kako do iznemoglosti luta gradom u svojoj jedinoj košulji i obija pragove noseći u smotuljku vlastite crteže. Sve dok napokon nije dobio posao grafičkog dizajnera u filmskoj agenciji, koju je i proslavio svojim plakatima - govori Jasenka Roje.


Značajna zbirka

Na poslu je Arsen skupio značajnu zbirku fotografija iz američkih filmskih klasika, koje je uvećavao i slikao u tehnikama akrila i ulja na platnu.

Ti njegovi radovi zainteresirali su čuvenog njujorškog galerista Ivana Karpa, koji je svojedobno zastupao najveća imena poput Andyja Warhola i Jaspera Johnsa.

No, za Arsena Roju slike su bile mnogo više od robe ponuđene na ćudljivom tržištu umjetnina i nije podnosio ponavljanje, koliko god takve slike kolekcionarima bile privlačne. Zato je radije živio u samonametnutoj izolaciji, bez zdravstvenog osiguranja za sebe i članove svoje obitelji, nego da izda svoja načela i uvjerenja.

Privatni album
Arsen Roje snimljen 1969. godine za svojim radnim stolom dok radi na jednom od svojih radova.

- Arsen je od galerista očekivao da budu neka vrsta mecena, ali nije imao sreću naletjeti na takve. Pa je najsretniji bio posljednjih desetak godina svog života, kad je neopterećen egzistencijalnim brigama mogao nesmetano stvarati u svom atelijeru. Tada sam, naime, pošto sam bila diplomirala psihologiju, otvorila svoju psihoterapeutsku ordinaciju i dovoljno zarađivala da mu to mogu priuštiti - kaže Jasenka Roje, koja je s pokojnim suprugom podigla tri kćeri. Alexandra je partnerica u odvjetničkom uredu u Los Angelesu, Dawn je doktorirala biologiju, a njezina sestra blizanka Natasha piše doktorat iz povijesti umjetnosti. I to na temu američke umjetnosti 60-ih godina prošlog stoljeća, čije je najvažnije predstavnike njezin pokojni otac smatrao svojom duhovnom braćom.

Linker
26. travanj 2024 10:42