Predstavljen menu

Što se ukusno priprema u novootvorenom zagrebačkom restoranu i baru El Toro?

Nakon 'tihog' otvaranja i 20 dana laganog uhodavanja, svoja vrata za sve goste otvorio je El Toro restoran i bar koji se nalazi na raskrižju Šubićeve i ulice Fra Filipa Grabovca. Ovime je zagrebačka gastrotainment scena dobila još jednog iznimno važnog predstavnika koji cilja postati centar zabavnog i društvenog gastro života metropole.

Na ekskluzivnom predstavljanju restorana i menija chef Mario Mihelj i suvlasnik Jan Jerič predstavili su koncept El Tora, restorana i bara koji objedinjuje mjesto na kojem se po prvi puta mogu okusiti specijaliteti latino kuhinje, uživati u širokoj ponudi pića, a na kraju svega i dobro zabaviti jer El Toro prati svjetski trend u kojem nakon večere restoran postaje i mjesto za noćni izlazak. Chef Mihelj predstavio je svoja jela koja se temelje na namirnicama karakterističnim za Argentinu, Peru, Čile i Urugvaj poput batata, crnog graha i crne divlje riže i njihovoj obradi na način njihovih kuhinja.

Chef Mario Mihelj

S obzirom na latinski gastro koncept El Tora, predjela se baziraju na zanimljivom i pristupačnom konceptu dijeljenja gdje svi za stolom probaju sve. Iz kreativnog jelovnika El Tora valja izdvojiti Tacos od bikovog repa, Ceviche od kozica i jakobovih kapica, Tiraditu od lososa sa aji Amarillo paprikom, Gustu caramel pileću juhu sa casavom i Pečene plantane, a tu su i razne vrste Flatbreadova, Tacosi s hrskavim kozicama i spicy piletinom, Hrskave okruglice, El Toro beef tartare, Zapečeni file brancina u kukuruznom listu, Marinirani janjeći file, Beefsteak te odležani Rib eye steak.

File zapečenog brancina u kukuruznom listu

Jan Jerič, suvlasnik El Tora, uz Ivana Kršića i Josipa Šelendića, objasnio je kako su shvatili da, unatoč činjenici da su latinoamerički restorani globalno jako popularni, ovakva gastronomska ponuda nedostaje Zagrebu. "Najvažnije nam je da se gosti kod nas osjećaju ugodno, da se vraćaju, da ne žele otići, da im El Toro postane sinonim za ugodna večernja druženja, odličnu hranu, vikend izlaske, poslovne ručkove i savršenu atmosferu. S obzirom na to da je El Toro prvenstveno restoran, gastro dio nam je jako važan, ponosni smo na početni meni koji je naš chef osmislio i možemo reći da je to samo početak jer nam je u planu jelovnik razvijati sezonski.”

Jan Jerič

Sofisticirano uređenje, visoki gastronomski standardi, latinska kuhinja, kombinacija restorana i bara te ugodna atmosfera aduti su i glavni recept za uspjeh definitivno novog it mjesta u gradu. Za izuzetno originalan i elegantan interijer, skulpturu bika, dizajn rasvjete pa i sam logotip zaslužan je arhitekt Christian Rendulić iz biroa Arhikultura.

Rib eye, pire od batata, hrskave mahune, crna divlja riža

El Toro tacos od bikovog repa

Na samom ulazu u ovaj zanimljiv prostor dočekat će vas poprilično spektakularna zlatna skulptura bika po kojem je ovo mjesto i dobilo ime, a tema bika provlači se kroz cijeli restoran. Arhitekt kaže kako bik nema samo estetsku funkciju, on je ujedno i vjetrobran i prostor za DJ-a. U restoran se ulazi ispod same skulpture gdje se otvaraju nove vizure, dominantan dugački i širok šank koji se proteže cijelim prizemljem, dvoetažna polica s raznim artefaktima, otvoreni dio kuhinje i elegantno stubište. Dolaskom na galeriju u prvi plan dolazi atraktivna hlađena vinoteka s malim barom i stolovima smještenim uz sam rub galerije.

Ambijentalnosti i izuzetnoj skladnosti prostora pridonosi opuštajuća rasvjeta, sofisticirani dizajn i izbor klasičnih materijala koji su korišteni u uređenju te izuzetna posvećenost detaljima. Svaka sitnica priča neku svoju priču, a pažnjom birani detalji poput slika, drvenih i željeznih artefakata vezanih na temu daju prostoru toplinu i posebnost. Restoranom dominira minimalističko uređenje sa snažnim detaljima i dozom dekadencije. Prostrani restoran svojom dubinom i volumenom gostu ostavljaju na izbor intimniji kutak galerije ili aktivan i visok prostor prizemlja.

El Toro je i premium bar pa u svojoj ponudi imaju i odabrana zanimljiva pića poput više od 15 vrsta ginova, rumova, ali i koktela karakterističnih za područje Latinske Amerike. U sklopu bara, u za to posebno uređenom i odvojenom prostoru, gosti mogu uživati i u kubanskim cigarama, i to u brendovima Cohiba i Montecristo. Oni nešto klasičniji čiji je izbor većinom vrhunsko vino neće se razočarati jer je bogata vinska karta slagana uz pomoć najboljih stručnjaka, a osim domaćih sadrži odabrane etikete Latinske Amerike i Italije.

Osim nesvakidašnjih gastro uzbuđenja, El Toro će vikendom i srijedom nuditi DJ gostovanja, ali i dnevni koncept posebnih menija za ručak s kojim uskoro kreću sigurno će razbuditi dio grada u kojem se nalaze.

Linker
13. travanj 2024 00:52