Getty Images for AYS Sports Mark
do 22.studenog

Uskoro ističe rok za prijave za stipendije: Zaklada Marin Čilić pomaže darovitoj djeci iz Hrvatske

Zaklada Marin Čilić je nedavno objavila poziv za darovitu djecu i mlade koje okolnosti poput nedostatka financijskih sredstava sprječavaju da usavrše svoje vještine i ostvare svoje snove! Natječaj je otvoren još samo nekoliko dana, točnije do 22. studenog, stoga se pozivaju svi zainteresirani da se prijave na vrijeme i da ne propuste ovu jedinstvenu priliku.

Projekt dodjele stipendija je najnoviji projekt Zaklade našeg proslavljenog tenisača koja kroz svoje obrazovne, sportske i programe ohrabrivanja, potiče okruženje u kojem svatko dijete ima priliku slijediti i ostvariti svoje snove. Stipendije se dodjeljuju u nekoliko kategorija, a prijaviti se mogu i škole kojima su potrebna sredstva za obnovu laboratorija.

“Gledate li uspješne ljude diljem svijeta, bez obzira na to je li u pitanju sport, glazba ili tehnologija, sve ih odlikuje to što su u nekom trenutku dobili priliku koja im je trebala. Duboko vjerujem da svako dijete ima potencijal, ali mnogi ga ne mogu pokazati. Naravno da je najbitnija vjera u sebe, ako želiš ostvariti san, ali potrebno je i da ti netko pruži potporu kako bi mogao ostvariti ono što sanjaš“ – izjavio je Marin Čilić koji je, potaknut osobnom životnom pričom, oduvijek imao želju vratiti zajednici, a kako bi mogao pomoći većem broju djece pokrenuo je Zakladu. “Meni je, iz mog primjera, kristalno jasno koliko je ta potpora koju ti netko može dati potrebna, naročito kada je riječ o nekim siromašnijim područjima. Kada sam imao samo 14 godina, mene – sportaša iz malog mjesta s velikim snovima, roditelji više nisu mogli financijski pratiti, koliko god da su to htjeli. Trebalo je plaćati treninge, skupu sportsku opremu, putovanja na turnire i natjecanja… Sve to mnogo je koštalo. Tada sam dobio pomoć Zaklade fra Slavka Barbarića iz Međugorja i nikad neću zaboraviti koliko mi je pomogao i to je bio moj izravan poticaj da se i sam odlučim na ovakvo humanitarno djelovanje.“

Natječaj za stipendije otvoren je do 22. studenog, a dodjeljuju su u nekoliko kategorija – jedna top stipendija studentu klasične glazbe, četiri stipendije za učenike osnovne i srednje glazbene škole, pet stipendija za mlade sportaše srednjoškolce koji moraju biti članovi nacionalne selekcije u olimpijskom sportu te jedna donacija školi za obnovu laboratorija prirodnih znanosti (kemija, fizika, informatika, biologija) uz uvjet da škola ima jednog talentiranog učenika u predmetu za koji predlaže obnovu laboratorija. Stipendije su namjenske i mogu se iskoristiti samo za daljnje usavršavanje poput seminara, odlazaka na natjecanja, kupnju glazbenih pomagala ili sportske opreme i slično, a prednost se daje kandidatima koji dolaze iz obitelji lošijeg imovinskog statusa.

“Filantropija kod nas nije tako razvijena kao u nekim drugim zemljama. Moja zaklada prva je koju je pokrenuo neki vrhunski sportaš. Volio bih biti primjer i motivacija drugima koji su u mogućnosti za osnivanje novih, sličnih zaklada. Ima različitih projekata koje potpomažu djecu, ali rijetko koji dolazi od sportaša i volio bih to promijeniti, potaknuti i kolege da se počnu baviti filantropskim radom“ – dodao je Marin Čilić te dodaje: “Volio bih da zaklada doista pomaže djeci. Ako uspijemo pronaći jedno jedino dijete i ispunimo njegove snove, bit ću najsretniji na svijetu. No htio bih potaknuti i druge na činjenje dobra, potaknuti sve nas da pomognemo onome pored sebe, ako to možemo.“

Neki od uvjeta prijava koji su raspisani natječajem su da kandidati moraju biti hrvatski državljani te moraju imati dobar prosjek ocjena, a između ostalog će morati priložiti i motivacijsko pismo. Sve uvjete natječaja kao i ostale informacije o radu Zaklade Marin Čilić mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici, Facebook te Instagram stranici.

Zaklada kojom upravlja direktorica Nevena Mrkonjić postoji tek dvije godine, a od svog osnivanja već je odradila nekoliko uspješnih projekata i donacijskih večera. U vrijeme blagdana i božićnog darivanja Marin je posjetio dva doma za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj. U Rio de Janeiru posjetio je djecu iz favela koja sudjeluju u jednom socijalnom projektu gdje je održao trening i motivacijsko predavanje. Donirana su novčana sredstva za obnovu laboratorija fizike i kabineta povijesti i geografije u srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata. Ovog je ljeta Zaklada pomogla donacijom teniski kamp za djecu koji je organiziran besplatno u Vukovaru, a u planu je i nekoliko novih projekata.

Linker
18. travanj 2024 02:27