Promo

Tihana Harapin Zalepugi

Promo

Tihana Harapin Zalepugi

Način življenja

Zbogom hygge - lagom je novi skandinavski lifestyle trend

Danski način života imenom hygge koji se popularizirao i na našim prostorima posljednjih je godina bio pravi hit, no nakon njega dolazi nešto novo. I dalje je riječ o skandinavskom lifestyle trendu, no ovoga puta on dolazi iz Švedske. S njim su se u centru Zagreba upoznala poznata lica naše scene.

Švedski koncept lagom stavlja naglasak na umjerenost i održivost te predstavlja 'ni previše ni premalo' način života. Bit je pronaći ravnotežu u životu, a umjerenost je ključ koji se treba uzeti u obzir prilikom uređenja doma, konzumacije hrane i pića, potrošnje, ali i kada je riječ o međuljudskim odnosima. Baš poput skandinavskog dizajna, teži se minimalizmu, funkcionalnosti i jednostavnosti.

Kazališni redatelj i glumac Miran Kurspahić, modna agentica Tihana Harapin Zalepugin, PR agentica Ines Preindl, dizajnerica brenda Hippy Garden Đurđica Vorkapić, svjetski poznati arhitekt Ante Vrban i dizajnerice brenda Boudoir sestre Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević neki su od naših poznatih imena koji su prisustvovali predstavljanju knjige Lagom, autorice Linnee Dunne, u Hoću knjigu Megastoreu.

Promo

Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević

 

O švedskom umijeću uravnotežena života govorili su veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Diana Helen Madunic, pročelnica katedre za Skandinavistiku Filozofskog fakulteta Goranka Antunović i poznata dizajnerica interijera Mirjana Mikulec koja je udijelila nekoliko savjeta za uređenje doma.

'Bijeli zidovi i komadi namještaja prevladavaju u ovom stilu, pobrinite se da u vašem stanu bude mnogo svjetla, jer ovi prostori moraju biti svijetli i prozračni. Koristite prirodne materijale gdje god je to moguće, ali ne zaboravite na pastelne tonove koji će dodatno uljepšati vašu kuću ili stan. Ovo je način uređenja stana gdje izmjenom malih detalja dobivate novi prostor. Ono što je posebno pohvalno, da Šveđani ne bacaju komade namještaja, oni maksimalno recikliraju i starom namještaju često daju novo značenje. To su naprosto komadi namještaja koje ne želiš nikome dati', zaključila je dizajnerica interijera.

Promo

Mirjana Mikulec

'Lagom je pronalazak ravnoteže u životu, ne pretjerivati u ničemu. Posebno smatram zanimljivim da od mnogobrojnih jezika svijeta, upravo u hrvatskom jeziku postoji doslovni prijevod riječi lagom, a to je taman', objasnila je Madunic.

Na švedsku ravnotežu veliki utjecaj ima i fika. Ona je Šveđanima ono što su pubovi Britancima i aperitivo Talijanima: predah od posla. Ovaj ritual gotovo je nemoguće zamisliti bez slatkih poslastica, a s fikom se najčešće povezuju pužići s okusom cimeta.

'Sviđa mi se da i u Hrvatskoj ljudi prakticiraju fiku. Primjerice, u svim švedskim ambasadama i ministarstvima diljem svijeta, svaki petak u deset sati imamo fiku i to je obavezno. Dogodi se nekada da imamo fiku i drugih dana, ali pravilo je svakoga petka da se okupimo uz kavu i kolače kako bi napravili predah od posla i družili se s kolegama na poslu', rekla je Madunic.

'Fika je vrlo važna u švedskom životu i ona nije ista kao kod nas, jer se ona ne događa samo u kafiću, kada smo slobodni i družimo se s prijateljima, nego se ona događa i na radnom mjestu. To je druženje u raznim situacijama, uz kavu i kolače', zaključila je Antunović.

Osim savjeta kako živjeti i jesti na lagom način, knjiga govori i o ravnoteži između poslovnog i privatnog života. Prema riječima autorice Linnee Dunne, ravnoteža se ne postiže manjom količinom vremena provedenog na poslu nego razvijanjem vještine kojom ćete posao baš odraditi kako treba. Knjiga donosi preporuke kako pravilno iskoristiti vrijeme za sebe, kako se kvalitetno družiti s obitelji i prijateljima, a posebno je zanimljiv onaj dio koji se odnosi na kuhanje i jedenje na lagom način.

Tagovi