Konferencija

Žene i biznis - Nevidljive prepreke i neotkrivene mogućnosti

Djevojčice i djevojke imaju bolje ocjene u školi, neovisno o predmetu, a sa fakulteta izlazi 60 posto žena u odnosu na 40 posto muškaraca. Startne pozicije na prvim radnim mjestima su više manje izjednačene, ali se situacija nakon nekog vremena prilično mijenja. Na pozicijama odlučivanja i moći nailazimo na omjer 80/20 u korist muškaraca. Opravdano je postaviti pitanje gdje su nestale sve te žene i kako možemo taj omjer promijeniti. Cilj je doći do punog pariteta 50/50. Da bismo to mogli nužno je osvijestiti prepreke na koje žene uobičajeno nailaze i pružiti podršku za ostvarenje punih potencijala.

Žene i biznis – skrivene prepreke i neotkrivene mogućnosti

Živeći i radeći u poslovnom okruženju u kojem pola populacije čine žene ne bi se trebalo isticati žene u biznisu kao posebnu temu. Same žene će reći da to nije potrebno, jer imamo jednake šanse, a za uspjeh je važno puno rada i zalaganja. No je li to zaista tako? Statistike pokazuju drugačije. Iako djevojčice i djevojke ostvaruju bolje rezultate kroz obrazovanje u svim predmetima, a sa fakulteta izlazi više žena nego muškaraca, među donositeljima odluka kroz korporativne, političke i društvene strukture je značajno više muškaraca. Odnos je prosječno 80/20 u korist muškaraca s malim odstupanjima po pojedinim sektorima. S druge strane sva istraživanja ukazuju da smo onoliko uspješni koliko smo različiti. Bolja rješenja daju timovi koji na stol stavljaju različite alternative oko kojih moraju postići konsensus. Omjer 80/20 ne može dati onoliko dobre rezultate koliko može 50/50.

Opravdano je postaviti pitanje što se događa sa svim tim talentiranim, mladim ženama koje nakon sjajnih školskih uspjeha, diploma i brojnih nagrada završavaju među 80 posto onih koji nemaju mogućnost utjecaja na donošenje odluka koje su važne za sve sfere naših života –obrazovanja djece, podršku starijima i nemoćnima, razvoj gospodarstva, ulaganje u istraživanje i razvoj itd. Svijet bi bio jedno puno ugodnije mjesto za život kad bi se svim tim temama pristupalo i iz ženske perspektive i kad bi među donositeljima odluka bilo dovoljno ženskih ruku koje mogu dati svoje ZA. Međunarodne organizacije su prepoznale problem i stavile pitanje jednake zastupljenosti žena u biznisu i politici visoko na listu prioriteta svojih aktivnosti. Sljedeći korak je na organizacijama koje se moraju aktivno početi baviti prepoznavanjem i uklanjanjem sad već prilično poznatih prepreka koje kreću od rodnih stereotipa i drugačijeg očekivanja od žena i muškaraca u radnim okruženjima. Prepoznat je fenomen nesvjesne pristranosti uslijed koje će šansu za promociju prije dobiti muški kandidat od jednako, a često i bolje kvalificirane kolegice. Ista ponašanja će se različito interpretirati pa će se tako agresivnost kod muškarca procijeniti pozitivnom, a kod žena negativnom. Rezultati poznatog istraživanja Heidi-Howard koji imaju identičnu biografiju i način života, ukazuju da studenti preferiraju Howarda, procjenjuju ga simpatičnijim i osobom s kojom bi se htjeli družiti, za razliku od Heidi koju smatraju sebičnom. Žene u radnim okruženjima dobiju manje neformalnog mentorstva koje je za razvoj karijere često značanije od svih formalnih edukacija i razvojnih programa. Prepoznato je i da će žene dobiti promociju temeljem prethodnih zasluga dok će muške kolege isto zaslužiti temeljem budućeg potencijala.

I tako prepreke sprečavaju brojne mogućnosti razvoja održivih biznisa kojima je potreban ženski doprinos. Način rada i upravljanja se neprekidno mijenja, a dolazak novih generacija i tehnološki razvoj diktiraju brže prilagodbe koje danas više nego ikada ranije ovise o ljudima koji moraju prihvatiti novi način rada. Neuroznanstvena i istraživanja lidershipa nam pokazuju da su žene sklonije suradnji i da bolje razvijaju timove. Dodamo li tome i činjenicu da 70 posto odluka o kupnji donose upravo žene, dok odluke o proizvodima i uslugama koje kupuju donose uglavnom muškarci više je nego očito da se sadašnjih 80/20 mora što prije promijeniti u 50/50.

Konferencija "Žene i biznis - Nevidljive prepreke i neotkrivene mogućnosti", u organizaciji magazina Gloria i Women's Empowerment Foruma, održat će se u petak, 28. rujna, u konferencijskoj dvorani Paris hotela Esplanade.

Linker
18. travanj 2024 04:53