StockFood
SLANE STRASTI

Zimske delicije: Brza jela začinjena domaćim kobasicama

Nakon blagdana mnogi se odlučuju na čišćenje organizam dijetalnom hranom, no šteta bi bilo povremeno ne uživati i u tipičnim zimskim jelima koja se brzo pripravljaju, a začinjena su domaćim kobasicama.

tjestenina s kobasicama i gljivama

StockFood / TT News Agency

SASTOJCI 400 g paste po želji, 400 g talijanskih kobasica, 300 g smeđih šampinjona, 350 g kelja, 4 režnja češnjaka, 1 dl bijelog vina, maslinovo ulje, sol, papar, 1 ljuta papričica, naribani parmezan

PRIPRAVA Na maslinovom ulju ispeći kobasice narezane na ploške dok ne postanu hrskave. Izvaditi ih te u istom ulju prepržiti narezane šampinjone dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi ih, dodati još malo ulja te narezani češnjak, ljutu papričicu i usitnjene listove kelja. Pržiti nekoliko minuta i podliti vinom. Kuhati dok ne ispari. U posudu vratiti pečene kobasice i gljive te umiješati skuhanu tjesteninu. Da jelo bude kremastije, može se dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Sve začiniti i posuti s puno parmezana.

OMLET S PORILUKOM I KOBASICOM

StockFood

SASTOJCI 1 par kobasica (kranjska, talijanska, debrecinka...), 1 manji mladi krumpir, 1 poriluk, 1 režanj češnjaka, 8 jaja, 2 grančice svježeg timijana, sol, papar, maslinovo ulje, maslac

PRIPRAVA Krumpir oguliti, narezati na tanke ploške pa još na četvrtine. Poriluk dobro oprati i narezati na tanke ploške. Kobasice narezati i ispeći. Na mješavini ulja i maslaca najprije sotirati poriluk dok ne omekša, nakon 7-8 minuta dodati sitno narezani češnjak i timijan. Nakon minute dodati krumpir pa pirjati dok ne omekša. Popapriti i posoliti. Dodati umućena jaja u koja je dodan prstohvat brašna, a kada je omlet pri kraju dodati i kobasice. Peći dok se s donje strane jaja ne stvrdnu, preklopiti i poslužiti.

KOBASICE S KELJEM I KRUMPIROM

StockFood

SASTOJCI 2 para kobasica, 1 kg krumpira, 500 g kelja, 50 g maslaca, 1 luk, 2 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar

PRIPRAVA Krumpir oguliti i narezati na manje komade. Staviti ga kuhati u malo vode i nakon deset minuta dodati listove kelja. Kuhati dok krumpir ne omekša pa procijediti. Na kombinaciji maslinovog ulja i maslaca kratko prepržiti nasjeckani češnjak, dodati kuhani krumpir i kelj, promiješati i malo utisnuti krumpir dok ne postane kremast. Začiniti i, po želji, dodati malo maslaca. Kobasice ispeći i servirati s keljem i krumpirom.

KOBASICE S KISELIM ZELJEM

StockFood

SASTOJCI 1 par domaćih kobasica, 500 g ribanog kiselog kupusa, 2 šake čvaraka, biljno ulje, papar, 3-4 grančice svježeg peršina

PRIPRAVA Na zagrijano ulje dodati ocijeđeno rezano zelje. Pržiti dok se ne opusti te dodati papar i narezani peršin. Pirjati desetak minuta, dodati čvarke, potom uliti oko 4 dl vode i kuhati dok tekućina ne ishlapi, odnosno zelje ne omekša. Kobasice prepržiti na ulju ili masti, narezati ih i poslužiti sa zeljem. Uz ovu kombinaciju može se poslužiti pire ili restani krumpir.

Linker
24. travanj 2024 23:06