iStock
KOJA RIJEČ ĆE OBILJEŽITI 2018.

Životni stilovi o kojima svi pričaju: Što nakon nevjerojatno popularnog hyggea?

Krajem 2016. u kratkom je roku hygge osvojio svijet, a nakon njegovog velikog i neočekivanog uspjeha zaredali su se životni stilovi koji su ga trebali zamijeniti, ali dosad to još nijednome nije uspjelo.

U fokusu 2016. bila je jedna riječ - hygge, toliko popularna da je prema Collinsovom engleskom rječniku proglašena riječju te godine. Iako to nije bio nikakav novitet, taj danski koncept životne filozofije je u kratkom roku osvojio svijet. Direktan prijevod ne postoji pa se hygge često prevodio kao "uživanje u ugodnom vremenu", a podrazumijeva odvajanje vremena za sebe i svoje najdraže. Prema tom danskom konceptu najvažnije je uživati u trenutku, uživati u ugodi bez stresa i u svakodnevnim trenucima mira u kojima se odmičemo od svakodnevne utrke za novcem i statusom. Stari koncept, koji je opisan u nekoliko knjiga, natjerao je ljude diljem svijeta da teže stilu života kakav hygge podrazumijeva – što je uključivalo uređivanje interijera ali i hygge outfite, odnosno pun ormar pletiva i jednostavnih pamučnih majica te minimalističkog nakita.

Nakon nevjerojatne pomame za hygge konceptom, zaredali su se novi životni stilovi koji su ga pokušali zamijeniti. Doduše, niti jedan od njih dosad nije bio jednako popularan kao on, ali svaki ima svoje obožavatelje.

FIKA

Švedski koncept fika podrazumijeva ispijanje kave, uživanje u slasticama i razgovoru, a uvelike je dio svakog radnog dana Šveđana. Duboko je ukorijenjena u njihovu kulturu i većina Šveđana odlazi na fiku nekoliko puta dnevno, bez obzira radi li se o vikendu ili radnim danima. Sve se svodi na provođenje vremena s ljudima, uživanje u tradicionalnim domaćim slasticama i ispijanju kave. U drugim zemljama je to poput odlaska u kafić.

Cozy home. Candles, book and cup of tea
Getty Images/iStockphoto

LAGOM

Nakon fike je stigao lagom, još jedna švedska životna filozofija, a najbliži prijevod bi bio "umjereno". Kod njega se sve vrti oko pronalaženja prave mjere, odnosno savršene sredine. Ipak, nije sve tako jednostavno kako zvuči jer se radi o pronalaženju zlatne sredine u životu i postizanju unutarnjeg zadovoljstva kroz fokusiranje na potrebno i rješavanju suvišnog.

COSAGACH

Kako sve ne bi ostalo u Švedskoj i Škoti su ponudili svoje rješenje za pronalazak životne sreće. Còsagach je njihova stara riječ za toplo i ugodno te je ključan koncept škotske turističke zajednice kojom pokušava privući turiste u hladnijim mjesecima. U ovom slučaju se radi o čistom uživanju i opuštanju na mekanom tepihu uz kamin te hranu i topli napitak kada vam se zbog hladnoće i vjetra ne izlazi iz kuće.

, Image: 355857268, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

IKIGAI

I dok su svi promovirali opuštanje i odmaranje, japanska životna filozofija naziva ikigai je potpuno suprotna. Naime, autori knjige tog naziva tvrde kako se u tom konceptu skriva tajna dugog i sretnog života. Prema njemu najvažnije je u životu pronaći svrhu, odnosno umjesto odmaranja je u fokusu stalna zaposlenost i angažiranost, a sve to se radi s velikom radošću.

LYKKE

Nakon što su se svi izmijenili sa svojim savjetima za uživanje u životu, vratili su se Danci s riječju lykke. To je njihova riječ za sreću o kojoj imaju nešto za reći jer se često nalaze na listi najsretnijih zemalja na svijetu. Kako postići sreću otkriva Meik Wiking, autor hita "The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well", koji se ove godine vraća s novom knjigom "The Little Book of Lykke: The Danish Search for the World’s Happiest People", za koju ćemo vidjeti hoće li uspjeti nadmašiti popularnost prvog danskog lifestyle koncepta.

Svi oni se više-manje vrte oko istog principa – važno je stvoriti si osjećaj ugode i usredotočiti se na jednostavnije stvari u životu, na one na koje većinom niti ne obratimo pozornost, a zapravo su ključne. Stručnjaci naglašuju da takvi životni stilovi zapravo dobro funkcioniraju jer je u fokusu opuštanje i ponovno povezivanje s dragim ljudima – što je u svijetu u kakvom danas živimo iznimno bitno.

Couple on vacation at mountain cabin. Sitting on the floor on a fur by fireplace in cozy  living room on Christmas. Wearing festive knitted sweaters and socks. Austrian Alps.
Getty Images

Linker
16. travanj 2024 15:51