StockFood
MAŠTOVITA JELA

Zvijezde jeseni: 4 recepta s kestenima u glavnoj ulozi

Plodove koji simboliziraju jesen iskoristite maštovito - u juhi, glavnom jelu i desertu.

JUHA OD KESTENA

StockFood

SASTOJCI

30 dag očišćenih kestena, 1 krumpir, 1 manja glavica brokule, 1 žlica maslaca, 1 stapka celera, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 8 dl povrtne juhe, 1 žličica svježeg timijana, sol, papar

PRIPRAVA

Ispeći zarezane kestene u pećnici na 180 stupnjeva. Ohladiti ih i oguliti. Celer, brokulu, luk i češnjak oprati, oguliti i narezati na komadiće. Zagrijati maslac u zdjeli, dodati povrće i pirjati nekoliko minuta na srednje jakoj vatri. Posoliti i popapriti. Kad malo omekša, ubaciti grubo narezane kestene i juhu. Dodati listiće timijana i kuhati dok povrće u potpunosti ne omekša. Potom sve usitniti ručnim blenderom, dok se ne dobije krem juha željene gustoće. Po želji poslužiti s vrhnjem, pečenim ili kuhanim kestenima.

TOSKANSKI KOLAČ S BRAŠNOM OD KESTENA (CASTAGNACCIO)

StockFood

SASTOJCI

50 dag brašna od kestena, grančica svježeg ružmarina, 6,5 dl vode, 8 dag grožđica, 10 dag pinjola, 10 dag očišćenih oraha, maslinovo ulje, prstohvat soli

PRIPRAVA

Grožđice oprati i ostaviti ih deset minuta u hladnoj vodi. Orahe usitniti te skinuti listiće ružmarina s grančice. Brašno prosijati u veliku zdjelu te polako dodavati vodu uz stalno miješanje pjenjačom. Kad se dobije homogena masa, dodati usitnjene orahe, cijele pinjole i ocijeđene grožđice, ali ostaviti manju količinu za ukras. Dobro promiješati, dodati sol te izliti u nauljenu nisku posudu za pečenje. Kad se smjesa rasporedila, na vrh dodati preostale grožđice, orah, pinjole i listiće ružmarina. Nježno zaliti maslinovim uljem te peći oko 35 minuta na 195 stupnjeva.

KESTENI S PROKULICOM

StockFood

SASTOJCI

70 dag prokulice, 30 dag kestena, 1 žlica maslaca, 15 dag špeka, 0,4 dl crnog vina, 1 dl pilećeg temeljca, sol i papar

PRIPRAVA

Kestene skuhati i oguliti. Prokulice oprati, odstraniti im žuto lišće i kuhati ih četiri minute u kipućoj vodi te ih dobro posušiti na kuhinjskom ubrusu. U velikoj tavi zagrijati maslac te dodati na trake narezani špek. Kad postane hrskav, izvaditi ga iz tave na papirnati ubrus, a u tavu dodati prokulice i kestene. Sotirati nekoliko minuta, dodati vino i juhu te pirjati dok tekućina ne ispari. Začiniti po ukusu i servirati s hrskavim špekom.

KREMA OD KESTENA

StockFood

SASTOJCI

2 kg kestena, korica jednog limuna, 60 dag šećera, 1 mahuna vanilije, 6,5 dl vode

PRIPRAVA

Kestene skuhati i oguliti. Osušiti ih i ispasirati kako bi meso kestena ostalo rahlo. Mahunu vanilije zarezati po dužini i izvaditi sjemenke. U zdjeli s dubokim dnom zagrijati malo vode, dodati mahunu vanilije sa sjemenkama, prokuhati dvije-tri minute te dodati ostatak vode i šećer. Kuhati na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer potpuno ne otopi, desetak minuta. Izvaditi mahunu vanilije te u otopljeni šećer dodati pasirani kesten, naribanu koricu limuna i na laganoj vatri kuhati uz povremeno miješanje oko pola sata, dok se ne dobije kompaktna krema. Po potrebi dodati malo vode. Kremu ohladiti u hladnjaku gdje se može čuvati nekoliko dana.

Linker
20. travanj 2024 13:10