Darko Tomas / Hanza Media
ČETIRI MILIJUNA LAMPICA

Čarolija svjetla: Šetnja kroz božićnu bajku

Četiri milijuna ukrasnih lampica na imanju obitelji Salaj božićnu bajku pretvara u stvarnost.

Paljenjem više od četiri milijuna raznobojnih ukrasnih lampica na seoskom imanju Salaj u Grabovnici kod Čazme počela je 17. Božićna priča, koja je postala poznata daleko izvan granica moslavačkog kraja. Blagdanska čarolija traje do 13. siječnja 2019., a vrata obiteljskog imanja posjetiteljima su otvorena svaki dan od 15 do 22 sata. Poseban je ugođaj u noćnim satima kad se duž šetnice i uz potoke, kao u bajci, prolazi pokraj osvijetljenih figura vilenjaka, sobova sa saonicama, snjegovića, sova, mede, pingvina, Djeda Božićnjaka te božićnih jaslica i štalice. Nekoliko puta tijekom večeri nebo prošara vatromet koji posjetitelje prati do prikaza Isusova groba u špilji.

NEOBIČNE FIGURE

Božićna priča Salajevih počela je prije 16 godina kad je Zlatko Salaj, koji je do umirovljenja bio vrstan stručnjak u telefoniji, prisjećajući se svoga djetinjstva, obiteljsko imanje okitio s nekoliko tisuća lampica stvarajući njima neobične likove. Ubrzo su postali turistička atrakcija, s godinama se povećavao broj žaruljica na kući, okolnim borovima, grmovima i stablima, a dolazilo je i sve više posjetitelja. Lani ih je bilo sto tisuća, a ove ih se godine očekuje 130.000. Da bi u blagdansko ruho uredili imanje, Salajevima su potrebna čak tri mjeseca.

Cazma, 171217.
I ove godine obitelj Salaj pripremila je atraktivnu caroliju sarenih lampica za mnoge posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media

Cazma, 171217.
I ove godine obitelj Salaj pripremila je atraktivnu caroliju sarenih lampica za mnoge posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media

BESPLATNO ZA DJECU

Grabovnica je od Zagreba udaljena sat vremena vožnje: autocestom do Ivanić-Grada, odakle se put nastavlja do Čazme gdje su na svakom križanju putokazi za SalajLand. Cijena ulaznice iznosi 40 kuna, a ne plaćaju je djeca do sedam godina i osobe s invaliditetom. Dolazak grupa (s više od 30 osoba) potrebno je najaviti barem tjedan dana unaprijed. Nedaleko od ulaza na imanje uređen je besplatni parking za 1600 automobila.


- 2015. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-a -

Cazma, 051215.
Bozicna bajka obitelji Salaj koja se vec cetrnaesti put odrzava na obiteljskom imanju  Salajse nastavlja. Ove godine imanje je okiceno s gotovo milijun i osamsto tisuca raznobojnih lampica. Posjetitelji mogu uzivati u Bozicnoj bajci od 5. prosinca do 9. sijecnja.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

DOMAĆI PROIZVODI

U Adventskom selu u sklopu imanja mogu se kupiti domaći proizvodi moslavačkog kraja, rukotvorine i suveniri te razne sitnice koje mogu poslužiti za prigodne darove. U drvenim kućicama može se zagrijati kuhanim vinom, čajem i rakijom te okrijepiti domaćim kobasicama. Okrepa se nudi i u preuređenom restoranu na imanju čiji kuhari namirnice nabavljaju na lokalnim OPG-ovima.

Cazma, 171217.
I ove godine obitelj Salaj pripremila je atraktivnu caroliju sarenih lampica za mnoge posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media

SMJEŠTAJ

Oni koji žele nekoliko dana uživati u blagdanskoj čaroliji smještaj mogu potražiti na nedalekom Seoskom turizmu Pirak, gdje nude i stara moslavačka jela: za predjelo brašnjače (kobasice od kukuruznog brašna i mesa), domaći kruh, sir s vrhnjem, zatim žgance s raznim prilozima, juhe na kiselo, gibanice i štrudline. Odsjesti se može i u Čazmi - u prenoćištima Furmek i Petrlić te Kavani Ana.

Cazma, 171210.
Grabovnica pokraj Cazme.
Imanje obitelji Salaj.
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor svecano je upalila lampice na imanju obitelji Salaj u okviru Bozicne price u Cazmi.
Na imanju je ove godine upaljeno 1100000 lampica.
Prigodom otvorenja bio je i vatromet koji je ugodno iznenadio okupljene malisane.
Na slici: Vatromet.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media

Davor Kirin

Linker
20. travanj 2024 13:29