Profimedia, Alamy
GASTRONOMSKI RAJ

'Iće i piće' u Lisabonu: Mjesta na koja bi vas odveli lokalci

Najzapadnija europska prijestolnica već je godinama na listama omiljenih odredišta: bogata povijest, brojne znamenitosti, šarmantne ulice i žuti tramvaji osvajaju turiste na prvi pogled, ali Lisabon je i pravi gastronomski raj.

Bakalar na "365" načina, pastel de nata, najpoznatija lisabonska slastica koju morate probati, i fina portugalska vina natjerat će vas da zavolite taj grad na sedam brežuljaka još više. Kultura i arhitektura su očaravajuće, ali zbog ukusnih poslastica glavni grad Portugala će vam ostati "urezan u sjećanje", a nema boljeg nego da, kada je hrana u pitanju, slušate preporuke lokalaca. Provjerite koje restorane ne smijete zaobići kada stignete u Lisabon!

Cervejaria Ramiro

S obzirom na to da im je bakalar jedno od najčešćih jela, ali im se i ostala riba te plodovi mora često nađu na tanjuru, na popisu se obavezno mora naći jedan riblji restoran. Iako često bude gužva, lokalci kažu da se najautentičnija riblja jela mogu probati upravo ovdje te da rijetko tko otiđe kući nezadovoljan.

Fumeiro de Santa Catarina

Otvoren tek ove godine, već je osvojio srca lokalnog stanovništva, ali i turista. Ugodno mjesto za kušanje tapasa, ali i ostalih portugalskih specijaliteta.

Facebook

Carvoaria Jacto

S druge strane za ljubitelje mesa tu je restoran Carvoaria Jacto. Odaberite vrstu mesa i težinu te pričekajte da bude gotovo. Cijene nisu previsoke, a odlično je odredište i za ljubitelje nogometa jer se ovdje često okupljaju navijači.

Terra

Najbolja ponuda za vegane i vegetarijance, kojoj se lokalci iznova vraćaju, nalazi se u restoranu Terra. Zanimljivo uređenje bonus je tog simpatičnog restorana koji se nalazi nedaleko boemske četvrti Bairro Alto, najživljeg dijela grada u kojem možete nastaviti večer

O Eurico

Mali obiteljski restoran nudi obiteljsku atmosferu, a isplati ga se posjetiti jer se radi o tipu mjesta kakva nestaju s ulica Lisabona. Uređenje je vrlo jednostavno i skromno, ali upravo u tome i jest njegov šarm.

Antiga Confeitaria de Belém

I za kraj nešto slatko: pasteis de nata, odnosno najpoznatija portugalska slastica koju često nazivaju i Pasteis de Belem, po najpoznatijoj slastičarnici u Lisabonu. Košarice s kremom od vanilije posipane cimetom i šećerom na drugim mjestima u gradu možete kupiti i po jeftinijoj cijeni, ali svi tvrde da su najbolje upravo u slastičarnici Pasteis de Belem otvorenoj 1837. godine - a s obzirom na to da je recept tajan i da ga znaju samo tri osobe, to nimalo ne čudi. Te slastice su rađene po tradicionalnoj recepturi koja je osmišljena još u 18. stoljeću u Jeronimitskom samostanu do kojeg od slastičarnice možete i prošetati jer joj se nalazi u susjedstvu.

Pasteis De Belem Shop Specializing in Pasteis de Nata (Custard Tarts) in Belem - Lisbon Portugal, Image: 246962087, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Linker
29. ožujak 2024 20:06