Budistički hram Haedong Yonggungsa iz 14. stoljeća
 Panwasin Seemala / Alamy / Alamy
potpuno oduševljena

Crtice s putovanja: Producentica Anita Juka otkriva zašto vrijedi posjetiti grad Busan u Južnoj Koreji

Producentica Anita Juka bila je gošća filmskog festivala u južnokorejskoj metropoli gdje ju je oduševila umjetnička kolonija u nekadašnjoj izbjegličkoj četvrti, najčišća podzemna željeznica na svijetu i velika riblja tržnica, jedna od najvećih u Aziji.

Organizacija European Film Promotion odabrala me kao jednu od devet europskih producenata za sudjelovanje na Asian Project Marketu, koji se održava u sklopu 24. Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, s ciljem ostvarivanja koprodukcija Europe i Azije. Oduševilo me što postoji izravna linija Zagreb Seoul. Let je trajao oko 11 sati, a nakon toga sam još sat i pol letjela do Busana, drugog najvećeg grada i luke u Južnoj Koreji. Smješten je na jugu, na ušću rijeke Nakdong, u dijelu zemlje koji je najbliži Japanu.

PROMETNE GUŽVE

U gradu je manje više uvijek vrlo gust promet, tako da smo od aerodroma do hotela koji se nalaze na plaži Haeundae putovali gotovo tri sata. Zbog neprestane gužve najbolje je koristiti podzemnu željeznicu. Upute su na korejskom i na engleskom, tako da se nije teško snaći. Osim toga, u metrou je besplatan wi-fi pa možete koristiti Google Maps i ostale navigacijske aplikacije.

Privatna fotografija
Na plaži Haeundae, uz koju je smještena većina boljih hotela

NOĆNI ŽIVOT I SHOPPING

Većina posjećenijih hotela smještena je na plaži Haeundae gdje su ujedno najbolji restorani i mjesta za noćni provod. Južna Koreja idealna je destinacija za shopping gadgeta i novih tehnoloških sprava. Isplati se zbog toga posjetiti četvrti Seomyeon i Shinsegae. Od turističkih atrakcija ne treba pak propustiti predivne hramove Haedong Yonggungsa i Beomeosa.

, Image: 351013012, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Panwasin Seemala / Alamy / Alamy / Profimedia
Panwasin Seemala / Alamy / Alamy
Budistički hram Haedong Yonggungsa iz 14. stoljeća

KULTURNO SELO

Na slobodan dan odlučila sam posjetiti Gamcheon Culture Village, koji je oličenje ljepote i kaosa, sve u jednom. Na mjestu nekadašnje sirotinjske četvrti, koju su pedesetih godina prošlog stoljeća, u doba rata u Koreji, naselile izbjeglice, sada je umjetnička kolonija. Prije desetak godina na poziv ministarstva kulture slikari i kipari oslikali su fasade i skulpturama ukrasili ulice i krovove pa turisti ondje mogu vidjeti neke od najljepših primjera ulične umjetnosti u Koreji.

Privatni album
Mali princ na zidu u kulturnom selu

SKUPLJANJE ŽIGOVA

Samo nekoliko metara od autobusnog stajališta na ulazu u Gamcheon, u turističkom informacijskom centru Haneul Maru, možete za oko 12 kuna kupiti plan četvrti, na kojem su obilježene preporučene rute kako ne biste propustili najbolja mjesta. Na osam lokacija, među kojima su galerije, kafići i dućani s umjetninama, možete dobiti žigove, a skupite li ih sve, dobit ćete nagradu - razglednicu s fotografijama Gamcheona.

Privatni album
Na vidikovcu iznad grada, s kojeg se vide luka i okolni otoci

LABIRINT ULIČICA

Iako će vam karta pomoći da pronađete najpopularnije znamenitosti, možda je bolje jednostavno se izgubiti u labirintu uličica. Kolegica i ja prvo smo odabrale rutu B koja traje dva sata, ali nakon pola sata skrenule smo privučene malim dućanima u kojima možete kupiti autentične korejske proizvode.

, Image: 331102743, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Phuong Phan / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia
Phuong Phan / Stockimo / Alamy /
Simpatične skulpture na krovu zgrade u četvrti Gamcheon

Stanovnici su vrlo ljubazni, ali treba pripaziti i voditi računa o tome da se poštuje njihova privatnost. Neki turisti toliko su slobodni da ih fotografiraju u njihovim dvorištima, što je previše nametljivo i nepristojno. Na kraju smo u kulturnom selu Gamcheon provele nekoliko sati, uglavnom razgledavajući galerije, a poslije smo popile čaj od crvenog ginsenga i promatrale obrtnike kako izrađuju korejske suvenire.

Privatni album
S djevojkama u tradicionalnoj korejskoj odjeći u Gamcheonu

JAGALCHI

Desetak minuta autobusom od Gamcheona nalazi se riblja tržnica Jagalchi, jedna od najvećih u Aziji. Kad se tamo uđe, sva osjetila polude. U prizemlju ćete na stotinama štandova naći sve vrste riba i morskih plodova koje možete zamisliti, uključujući rakovice i jegulje jer su one omiljene u Busanu. A kad nešto odaberete, u malim restoranima na katu tržnice pripremit će vam i servirati ono što ste donijeli. Naknada za tu uslugu je oko 25 kuna. Kako jako volim ribu, onamo smo došli i na ručak i na večeru.

Privatna fotografija
Riblja tržnica Jagalchi jedna je od najvećih u Aziji

SLATKO ISKUŠENJE

Nijedan posjet Busanu ne bi bio potpun bez isprobavanja ssiat hotteoka, slatkog prženog tijesta punjenog šećerom, medom, orasima i sjemenkama suncokreta. Tu slasticu možete kupiti na brojnim štandovima, kao i u kafićima, pa preporučujem da je svakako kušate. Vjerojatno nećete pojesti samo jednu!

Ssiat hotteok - prženo tijesto punjeno orasima, medom i sjemenkama suncokreta

LJUBAZNI STANOVNICI

Korejci su izuzetno ljubazni i druželjubivi. Svi su čuli za Hrvatsku, a mnogi su već bili na odmoru u našoj zemlji. Oduševilo me koliko su obrazovani, a skromni. Južna Koreja zemlja je koju svakako treba posjetiti.

dobro je znati

SUHE ZIME

Klima je ovdje monsunska: ljeta su kišovita, a zime suhe. Razlike u temperaturi su tijekom cijele godine vrlo male. Od klimatskih nepogoda najopasniji su relativno česti tajfuni - najrazorniji su bili Sarah 1959. i Maemi 2003.

PODZEMNA ŽELJEZNICA

Metro u Busanu najčišći je i najtiši u kojem sam se dosad vozila. Korejci su izuzetno ljubazni, pa ako se izgubite, rado će vam pomoći.

KOREJSKA VALUTA

Za sto kuna dobije se oko 17.500 wona. Primjera radi, karta za podzemnu željeznicu stoji oko sedam kuna.

Linker
06. travanj 2024 17:13